Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Beuken trap: info & prijzen

Houten trappen zijn nog steeds zeer populair. Beuk is één van de meest kwalitatieve houtsoorten voor binnenshuis. De trap oogt zeer rustiek, strak en stijlvol. Beuken trappen sluiten in feite naadloos aan bij moderne én landelijke interieurs. In dit artikel lees je meer over de eigenschappen en mogelijkheden van een beuken trap.

Een beuken trap laten plaatsen door een professional? Ontvang gratis offertes. 

 

trap beuk Eigenschappen van beuken trappen

Beuk is een Europese houtsoort die zich perfect leent tot allerlei binnentoepassingen zoals trappen. Beuken trappen hebben een mooie egale structuur met een fijne nerf en weinig tekening. Deze houtsoort is vrij hard, sterk en bovendien splintervrij. Wanneer het hout vers gezaagd is heeft het een witachtige, lichtbruine kleur. Deze verdonkert wel (licht geelbruin) door licht en lucht.

Het hout voor de trap wordt vaak ook gestoomd, waardoor het een zachtroze kleur verkrijgt. Beukenhout is niet geschikt voor buitentrappen, maar binnenshuis is het één van de duurzaamste houtsoorten voor trappen (net zoals eik).

Door te kiezen voor een beuken trap, kies je dus voor kwaliteit. Een beuken trap is één van de duurdere houtsoorten, maar je zal er wel jarenlang genot van hebben.

 

Welke uitvoeringen heeft een trap in beuk?

Beuken trappen passen bij elk interieur: zowel in moderne als klassieke stijlen of cottages komt dit materiaal prachtig tot zijn recht. Aangezien het hout gemakkelijk bewerkbaar is, kan de trap perfect op maat gemaakt worden in eender welke vorm. Eventueel kun je de trap laten afwerken met details van inox. Deze hebben een erg elegante uitstraling en tillen de trap naar een nog hoger niveau. Verder heb je keuze uit verschillende modellen. De volgende trapsoorten behoren tot de mogelijkheden:

 

TIP: Wil je geen volledige massief houten trap plaatsen maar je huidige trap renoveren? Dan zijn beuken overzettreden een interessante optie! Lees hier meer over overzettreden.

 

beuken trap

 

Kies een matchende trapleuning

Wat de leuning betreft, kan je ook heel wat kanten uit. Je kan er net zo creatief mee omspringen als je maar wil. Zo kan je de leuning bijvoorbeeld volledig (als één vlak) laten overlopen in de treden, of je kan de trap en leuning integreren in een (beuken) halkast. Leuningen in speciale vormen of met een bepaald motief zijn eveneens mogelijk. Door de beuken houtsoort door te trekken naar de leuning accentueer je de warmte en puurheid van dit hout. Bespreek de mogelijkheden met een specialist. Op de offertepagina kan je vrijblijvend offertes op maat aanvragen.

 

 

Beuken trap behandelen

Houten trappen krijgen het soms zwaar te verduren. Net zoals betonnen of metalen trappen zijn ze onderhevig aan beschadigingen, al vallen putjes in hout niet zo hard op. Toch is het belangrijk dat de beuken trap afgewerkt wordt met een beschermende laag. Enkel zo kan je de duurzaamheid van de beuken trap verzekeren. Meestal gaat men een houten trap vernissen, oliën of beitsen om slijtage te voorkomen. Welke methode je kiest, hangt grotendeels af van de look en het resultaat dat je voor ogen hebt. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste kenmerken:

 

VernissenBeitsenOliën
Wat?- Transparante beschermlaag tegen vlekken, krassen & slijtage
- 2 à 3 lagen worden aangebracht met kwast
Beschermend product dat in het hout dringt (bescherming van binnenuit) - Dringt in het hout en beschermt van binnenuit.
- Wordt in twee lagen met een spons aangebracht
Voordelen- Keuze tussen matte & zijdeglanzend vernis
- Vernis is doorgaans kleurloos
- Natuurlijke look blijft
- Keuze uit veel kleuren (of transparante beits)
- Bescherming tegen vocht & vuil
- Behoudt natuurlijke uitstraling
- De houtnerf wordt mooi geaccentueerd

 

Let op: niet elk type beits is even goed geschikt voor een beuken trap. Bij beuken trappen is er een kans op onregelmatige inkleuring, waardoor je best een beits op waterbasis kiest. Wil je de trap in een kleurtje steken? Dan kan je deze ook verven met speciale lakverf. Het is wel sterk aangeraden om de trap daarna alsnog te beschermen met vernis.

 

beuken trap

 

Hoeveel kost een beuken trap ongeveer?

Het is niet evident om precieze prijzen mee te delen. Het kostenplaatje van jouw beuken trap zal immers door een heleboel factoren bepaald worden. Niet alleen de grootte van de trap, maar ook het gekozen model (vorm) speelt een rol. Het afwerkingsmateriaal heeft eveneens een invloed op de prijs. Gemiddeld kost een standaard rechte beuken trap om en bij de 1750 euro, maar de uiteindelijke prijs kan dus oplopen naargelang jouw wensen. Zo zal een trap met (kwart)draai of bordes al gemakkelijk 2000 à 4000 euro kosten.

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een vakspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van professionele trappenmakers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele trappenmakers