De trapleuning of borstwering

Een functionele trap wordt vrijwel altijd vergezeld door een bijpassende trapleuning. Deze biedt steun bij het betreden van de trap en voorkomt heel wat ongelukken bij het struikelen. Aan wat een goede trapleuning moet voldoen en welke materialen je best gebruikt kom je in dit artikel te weten.

   

   

  Materialen en hun eigenschappen

  Een trapleuning kiezen mag je niet alleen laten afhangen van de prijs of uitzicht. Ook het comfort en degelijkheid van de materiaalkeuze zal een belangrijke rol spelen.

   

  glazen trapafsluiting

  Glazen borstwering

  Glas wordt vaak gebruikt bij open vides en zwevende trappen. Het is een dankbaar materiaal omdat het de volledige transparantie behoudt maar toch beschermt tegen valpartijen. Het grootste nadeel van een leuning uit glas is het vele kuiswerk en de hoge kostprijs.

  Voordelen
  Doorzichtig, origineel effect, lichtdoorlatend, Geluids- en warmteisolerend bij open ruimtes die afgescheiden moeten worden.

   

  houten trapleuning

  Houten trapafsluiting

  Hout was gedurende vele jaren het favoriete materiaal om leuningen mee te construeren. Het is licht in gewicht, kan gebogen worden en is te schilderen in elk gewenst kleur. De grootste nadelen van houten balustrades zijn het arbeidsintensieve werk, onderhoud en een moeilijke bevestiging aan de muur.

  Voordelen
  Warm karakter, schilderbaar, relatief goedkoop, verkrijgbaar in de meest uiteenlopende formaten en vormen.

   

  metalen trapleuning

  Metalen trapleuningen

  De laatste jaren wordt steeds vaker gekozen voor een handgrip uit metaal. Het is een materiaal dat grote lengtes kan overspannen zonder door te buigen en licht in gewicht blijft. Moduleerbare zelfbouwpaketten en massaproductie hebben de prijs van een metalingen leuning ook enorm doen dalen. De meest gebruikte metalen zijn RVS, staal en aluminium.

  Voordelen
  Licht in gewicht, modern, moduleerbaar, weinig bevestiging in de wand nodig.

   

  Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina.

   

  Afmetingen trapleuningen

  Hoogte trapleuning
  De hoogte van de trapleuning wordt gemeten vanaf de neus van de treden. Afhankelijk van de bewoners en persoonlijke voorkeuren schommelt een goede hoogte tussen de 85 cm en 95 cm.

   

  Dikte en diameter
  Een goede grip is essentieel wanneer je met een comfortabel gevoel de trap wil gebruiken. Een gemiddelde leuning schommelt tussen de 33mm diameter en 43mm.

   

  Afstand leuning tot muur
  Om je hand makkelijk rond de leuning te krijgen moet je rekenen op een vrije ruimte van 5 centimeter. Dit mag oplopen tot 10 centimeter. Ga zeker niet te ver zodat je geen ruimte verliest.

   

   

  Waarom een trapleuning

  Veiligheid
  De leuning wordt ook wel eens borstwering genoemd omdat hij ook mensen kan tegenhouden die het evenwicht verliezen. Bij een open trap is het steeds belangrijk te kiezen voor een leuning langs de open zijde. Dit voorkomt gevaarlijke valpartijen.

   

  Bescherming van de wanden
  Wanneer je geen leuning voorziet zullen de muren al snel vol vuile handen staan van mensen die hun ergens aan willen vastklampen. De prijs van een trapleuning is dus verwaarloosbaar wanneer je de muren hierdoor niet elk jaar hoeft te schilderen.

   

   

  Offertes voor trappen ontvangen?

  Kies voor een erkend trappenbouwer en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende trappenbouwers