Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Trapbekleding kiezen: Materialen

Met trapbekleding kan je elke trap in een nieuw kleedje stoppen en afwerken naar je persoonlijke smaak. Afhankelijk van het gekozen materiaal kan een trapbekleding bijdragen tot een zachtere ondergrond, strakkere afwerking of een onderhoudsvriendelijk geheel. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende soorten trapbekleding met hun prijs, eigenschappen, voordelen en nadelen.

 

Soorten trapbekledingen

 

trap met tapijtbekleding Trap bekleden met tapijt

Tapijt is altijd zeer populair geweest als trapbekleding en dat is nog steeds zo. Dit materiaal voelt lekker aan je (blote) voeten en dempt ook het geluid van voetstappen. Niet alle tapijtsoorten zijn geschikt om te dienen als trapbekleding. De dichtheid van de polen moet voldoende hoog zijn en ook de structuur van het tapijt moet voldoende stevig zijn. Het nadeel van tapijt is dat het lastiger te reinigen is dan bijvoorbeeld marmoleum, steen of hout.

 

trap met vinyl trapbekleding Trapbekleding in marmoleum of vinyl

Deze materialen winnen sterk aan populariteit. Dat heeft te maken met allerlei innovaties van het materiaal waardoor er steeds meer kleuren en afwerkingen beschikbaar komen. Een marmoleum trap hoeft dus zeker niet saai te zijn. Het grote voordeel van marmoleum is de slijtvastheid ervan. Bovendien kun je het zeer makkelijk schoonmaken en hoef je je dus nooit zorgen te maken over natte schoenen op de trap. Een marmoleum trap wordt netjes afgewerkt met antislip strips op de neus van de trede.

 

houten trapbekleding Trapbekleding in hout

Zowel dichte- als open trappen kunnen uitstekend worden bekleed met hout. Vaak wordt hout gebruikt om de warme eigenschappen ervan. Zo kun je bijvoorbeeld een ‘koele’ metalen trap met hout een warme aanblik geven. Daarnaast werkt het hout ook geluiddempend. Maar ook een houten trap kun je perfect bekleden met nieuwe houten treden die over de oude treden worden geplaatst. Zo lijkt de trap weer als nieuw. Een houten trapbekleding is makkelijk te reinigen. Vaak gebruikte houtsoorten vind je hier

 

trapbekleding natuursteen Trap bekleden met natuursteen of glas

Vooral in moderne interieurs wordt natuursteen of glas als trapbekleding toegepast. Het gaat dan meestal om open design trappen of zwevende trappen die geheel in stijl met het interieur worden ontworpen. Comfort is bij deze trappen wat minder van belang. De trapbekleding dient voornamelijk esthetische- en functionele doelen. Zowel natuursteen als glas zijn makkelijk schoon te maken. Het nadeel van glas is dat iedere vervuiling gelijk zichtbaar wordt.

 

trap met traploper Traploper

Bij trappen die in goede staat zijn en netjes zijn afgewerkt, wordt er nogal eens voor gekozen om een traploper in het midden van de traptreden aan te brengen. Een traploper wordt meestal met dubbelzijdige tape aan de treden gekleefd ofwel vastgemaakt met speciale houders aan het einde van de trede. Het grootste voordeel van een traploper is de zachte ondergrond en warme indruk. Een traploper is ook eenvoudig te vervangen en kost van alle soorten trapbekledingen het minste.

 

 

Bekleden met tapijt: Volle breedte of gedeeltelijk bekleden?

Trapbekleding kan worden toegepast in de volle breedte van de trede of alleen in het midden ervan. Wanneer alleen een gedeelte wordt bekleed, krijg je een ’traploper-effect’. Bij een volledige stoffering wordt de gehele trap bekleed. Er zijn overigens speciale tapijten in de handel waarin het motief van een traploper verwerkt zit. Hierdoor heb je wel een volle stoffering maar krijgt de trap door het traploper patroon toch een bijzondere uitstraling.

 

 

Vakmanschap

Het perfect bekleden van een trap is vakmanschap. Het moet zeer nauwkeurig gebeuren anders komt de bekleding los of blijven er lelijke naden zichtbaar. Iedere trap is anders en vaak verschillen de traptreden ook qua maatvoering van elkaar. Een vakman is door zijn ervaring in staat om te anticiperen op mogelijke problemen en kan goed inspelen bij afwijkende situaties. Een deskundig gestoffeerde trap is een lust voor het oog en je hebt er jarenlang plezier van. Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina.

 

Trapbekleding

 

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een vakspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van professionele trappenmakers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele trappenmakers