Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Traprenovatie

Is je huidige trap versleten of ziet deze er verouderd uit? Dan is een traprenovatie aangewezen. Dat kan je doen door overzettreden te plaatsen, opnieuw te bekleden, te stofferen of zandstralen… In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende mogelijke manieren om je trap te renoveren, lees je meer over de kosten en doe-het-zelven, en geven we je ook nog enkele geslaagde voorbeelden van traprenovaties.

Soorten traprenovaties:
OPTIE 1: overzettreden plaatsen
OPTIE 2: trap herschilderen / beitsen / vernissen
OPTIE 3: trap bekleden of stofferen
OPTIE 4: trap zandstralen / luchtgommen

Lees ook:
Traprenovatie kosten
Zelf traprenovatie doen of trap laten renoveren?
Voorbeelden traprenovaties

 

 

Trap renoveren of trap vervangen?

Als je oude trap aan vernieuwing toe is, kan je ervoor kiezen om deze te renoveren of te vervangen. Wat de meest geschikte keuze is, hangt af van de staat van je trap en je persoonlijke situatie:

  • Trap vervangen: een volledig nieuwe trap op maat plaatsen, is vooral aangewezen wanneer de constructie van je trap in slechte staat of sterk verouderd is. Ook wanneer je een volledig nieuwe vorm of een ander materiaal voor je trap wilt, moet je de trap volledig vervangen.
  • Trap renoveren: je oude trap renoveren doe je meestal om esthetische redenen, bv. wanneer het uitzicht van je trap sterk verouderd is of wanneer deze niet meer past in je interieur. Als je je trap enkel renoveert, is het wel belangrijk om na te gaan dat je deze zeker nog veilig kan gebruiken.

Twijfel je tussen je trap renoveren of vervangen? Een trappenmaker kan je advies op maat van jouw situatie geven. Vind een trappenmaker in de buurt.

 

OPTIE 1: overzettreden plaatsen

overzettreden plaatsen

De snelste en meest gebruikte methode om je trap te renoveren, is door de bestaande treden te bekleden met valse treden. Dit wordt ook wel het trede-over-trede principe genoemd. Je trap renoveren met overzettreden is goedkoop en bovendien heb je een ruime keuze aan materialen, kleuren en motieven.

De treden hebben altijd een minimale dikte en je kan deze perfect bij je bestaande trap laten passen. Wanneer je bv. kiest voor een afwerking met houtstructuur, zijn de overzettreden niet te onderscheiden van massief hout. Voor trappen met een kwartdraai zijn er ook bredere overzettreden verkrijgbaar, die perfect op maat gezaagd kunnen worden. Tot slot kan je overzettreden ook gebruiken om je traptreden te verlengen.

 

OPTIE 2: trap herschilderen / beitsen / vernissen

traprenovatie schilderen

Is de verf van je trap toe aan een nieuwe laag of wil je je trap een nieuwe kleur geven? Dan kan je deze herschilderen. Daarvoor is het belangrijk om je trap eerst te schuren en beschadigingen te repareren. Wil je je houten trap renoveren? Dan kan je deze ook beitsen of vernissen. Door te beitsen, kan je je houten trap een andere kleur geven waarbij de nerf van het hout wel nog duidelijk zichtbaar blijft. Door te vernissen daarentegen bescherm je je trap beschermen met een kleurloze, transparante. Ook voor je gaat beitsen of vernissen, is het belangrijk om de oude verflaag weg te schuren.

 

OPTIE 3: trap bekleden of stofferen

trap stofferen renovatie

Een andere mogelijkheid om je trap te vernieuwen, is door deze opnieuw te bekleden of stofferen. Er zijn verschillende mogelijke bekledingen voor je trap zoals betonstuc, een gietvloer, tegels, vinyl, hout, PVC… Op die manier kan je je trap snel een volledig nieuwe look geven, zonder ingrijpende werken. Daarnaast kan je je trap ook nog bekleden met tapijt voor een goedkope traprenovatie. Ook bij stofferen heb je tal van mogelijkheden. Zo kan je kiezen voor een volledige stoffering of een traploper-effect en heb je allerlei kleuren, materialen en afwerkingen waaruit je kan kiezen.

 

OPTIE 4: trap zandstralen / luchtgommen

trap zandstralen traprenovatie

Zandstralen is een techniek waarbij kleine zandkorrels onder hoge druk op de trap gespoten worden. Deze schrapen de vuile lagen af tot het zuivere hout opnieuw zichtbaar is. In vergelijking met schuren gaat zandstralen bijzonder snel en is het resultaat veel egaler. Trappen renovatie door zandstralen kan enkel bij harde houtsoorten (beuk, eik…). Bij zacht hout (bv. den) kunnen er snel groeven ontstaan door de hoge druk.

Een alternatief voor zandstralen is luchtgommen, waarbij zachte keramische korrels onder zachte druk op het oppervlak gestraald worden. Het is dus een manier van stralen zonder de harde inslag en zonder de ondergrond te beschadigen, maar wel effectief om de oude afwerkingslagen te verwijderen. Je kan zowel hout, metaal als steen luchtgommen.

TIP: wil je je trap opknappen zonder al te grote renovatiewerken? Dan kan je dat ook eenvoudig doen door bv. de trapleuning te vervangen, trapverlichting te plaatsen… Een professional kan je informeren over de mogelijkheden en adviseren op basis van jouw wensen en situatie. Kom in contact met experts in de buurt.

 

Traprenovatie kosten

Wat kost een traprenovatie nu? De kosten verschillen sterk afhankelijk van de renovatiewerken die je laat uitvoeren. Gemiddeld mag je rekenen op een prijs tussen € 1.000 en 3.500 (excl. btw). Verder hebben ook de vorm van de trap, het aantal treden, de breedte en lengte van de treden, het soort trap… een invloed op de uiteindelijke kostprijs.

In de tabel hieronder geven we enkele richtprijzen voor de verschillende renovatiewerken:

Soort traprenovatieGemiddelde prijs (excl. btw)
Overzettreden plaatsen€ 50 à 150 per trede
Verven / beitsen / vernissen€ 15 à 20 per trede (incl. arbeidskosten)
OF
€ 20 à 40 per liter
Bekleden€ 70 à 170 per trede
Stofferen€ 50 à 120 per trede
Zandstralen€ 30 à 40 per m²
Luchtgommen€ 20 à 40 per m²

Benieuwd naar een prijs op maat van jouw project? Door offertes aan te vragen bij meerdere professionals kan je verschillende prijsvoorstellen vergelijken en krijg je een goed beeld van de prijs voor jouw trap renovatie. Vergelijk vrijblijvend offertes op maat.

 

Zelf traprenovatie doen of trap laten renoveren?

Zelf je trap renoveren is mogelijk als je hiervoor voldoende kennis en ervaring hebt. Door te doe-het-zelven bespaar je op arbeidskosten, maar je moet wel al het nodige materiaal zelf inkopen. Bovendien is trappen renoveren vaak een arbeidsintensief werk en vraagt het voorzichtigheid om je trap niet te beschadigen.

Daarom ben je vaak beter af wanneer je je trap laat renoveren door een professional. Zo geniet je al zeker van volgende voordelen:

  • Advies op maat: wat is de meest aangewezen manier om je trap te renoveren? Wat is de huidige staat van je trap? Welke afwerking is geschikt? Een trappenmaker geeft je advies op basis van jouw wensen en voorkeuren en zorgt voor een traprenovatie op maat van jouw situatie.
  • Vlotte en correcte uitvoering: bij een renovatie van je trap komt heel wat kijken. Met een professional ben je zeker dat je traprenovatie op een correcte manier gebeurt.
  • Mooie afwerking: een trappenmaker zal niet alleen het voorbereidende werk en de renovatie van je trap uitvoeren, hij zorgt ook voor een volledige afwerking en mooi eindresultaat.
  • Hoogwaardige materialen: een expert werkt enkel met hoogwaardige materialen om je trap te renoveren, of het nu gaat om schuurpapier, verf, hout of tapijten.

TIP: door meerdere offertes van experts te vergelijken, kan je vaak nog extra besparen op arbeidskosten. Vraag daarom vrijblijvende prijsvoorstellen aan van trappenmakers in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Voorbeelden traprenovaties

Ben je nog niet zeker hoe je wilt dat je nieuwe trap er uit ziet? Kijk dan zeker eens naar onderstaande geslaagde voorbeelden van traprenovaties:

 

VOORBEELD 1: traprenovatie betonlook

traprenovatie betonlook

Een goeie manier om je oude trap een moderne look te geven is door te kiezen voor een betonlook. Dat kan op verschillende manieren: met overzettreden, betonlook verf, linoleum, laminaat of pvc. Zo geniet je van het strak uitzicht van een betonnen trap, zonder er effectief een te moeten plaatsen.

 

VOORBEELD 2: traprenovatie hout

houten trap renoveren

Op bovenstaand voorbeeld werd beslist om houten overzettreden op de trap te plaatsen. Het hout geeft de trap een frisse uitstraling, maar toch ook een natuurlijk en rustiek karakter. Het hout kreeg hier ook een beschermlaag, waardoor het langer kan meegaan, maar je toch mooi de houtnerven blijft zien.

 

VOORBEELD 3: moderne traprenovatie met tegels

traprenovatie tegels

Hier koos de eigenaar ervaar om de trap een moderne look te geven tijdens de trap renovatie. De treden zelf werden bedekt met tegels in natuursteen, die perfect aansluiten bij de rest van de traphal. Ook de trapverlichting aan de zijkant van de treden zorgen voor een mooie uitstraling én extra veiligheid.

 

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een vakspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van professionele trappenmakers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele trappenmakers