Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Trappenhuis.nl Hét infopunt voor traprenovatie & nieuwe trappen.
Vergelijk 50+ gespecialiseerde trappenmakers online!
header image
Trappenhuis.nl

Binnentrap

Als je een nieuwe binnentrap laat plaatsen, denk je van tevoren na over de vorm, de kleur, het materiaal… Een binnentrap speelt namelijk een belangrijke rol voor de uitstraling van je interieur. Bovendien is niet elke type trap geschikt voor elke ruimte. Maar welke soorten kan je plaatsen? Wat zijn de mogelijke materialen, bekledingen…? En wat kost een binnentrap? Je ontdekt het hier!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Binnentrappen prijs
Werkwijze binnentrap plaatsen
Aandachtspunten binnentrap kiezen
Inspiratie & voorbeelden 
Vergelijk gratis je offertes

 

 

Welke soorten binnentrappen kan je plaatsen?

Wanneer je een nieuwe binnentrap laat plaatsen, is het type trap één van de belangrijkste keuzes. Niet elke soort trap past namelijk in elke ruimte. Ook bepaalt de vorm van je trap in grote mate de uitstraling. We zetten hieronder de meest voorkomende soorten binnentrappen op een rijtje:

 • Steektrap: een steektrap is de meest voorkomende trap. Het is een rechte trap zonder draaiingen die ook bekend staat als een molenaarstrap. Door zijn eenvoud kan je dit type bijna in elke woning plaatsen, op voorwaarde dat je wel voldoende ruimte hebt.
 • Kwartdraaitrap: dit type trap heeft een draaicirkel van 90 graden naar links of rechts. Die draai kan bovenaan of onderaan de trap zijn. Een kwartdraaitrap is makkelijk voor kleinere ruimtes om plaats te besparen en kan je makkelijk in hoeken plaatsen.
 • Bordestrap: dit type trap bestaat uit 1 of meer steektrappen die met elkaar verbonden zijn via bordessen of platformen. Bordestrappen komen vaak voor wanneer je 90 of 180 graden moet draaien om de bovenverdieping te bereiken.
 • Draaitrap: deze trap draait rond 1 centrale as in een halve cirkel of meer. Draaitrappen nemen weinig ruimte in beslag en zijn daarom erg geschikt voor kleinere ruimtes. Bovendien zijn deze trappen vaak ook minder steil en voelen ze veiliger aan.
 • Wenteltrap: ook wenteltrappen zijn draaitrappen, maar draaien rond een vrije ruimte. Hoeveel graden je trap draait, varieert. Wenteltrappen zijn ruimtebesparend en beschikbaar in verschillende vormen en formaten. Daardoor kan je ze in praktisch elke woning laten plaatsen.

Binnentrap laten plaatsen? Zoek dan contact met een ervaren trappenmaker. Deze kan je adviseren over de meest geschikte soort trap op basis van jouw woonsituatie, persoonlijke wensen en budget. Vind en vergelijk experts in je buurt.

trap binnen

 

Mogelijke uitvoeringen

Naast het type trap zijn er ook nog een aantal andere keuzes die je kan maken voor de vormgeving van je binnentrap. Een rijtje met opties:

 

1. Materiaal

De meest voorkomende materialen voor binnentrappen zijn hout, beton, metaal en glas. Elk materiaal heeft z’n eigen kenmerken. Een overzicht:

 • Hout: binnentrappen uit hout hebben een warme en tijdloze uitstraling. Er zijn vele houtsoorten waaruit je kan kiezen zoals eiken, beuken, afzelia, meranti… Door de vele uitvoeringen vind je binnen elk budget wel een houten binnentrap.
 • Beton: betonnen trappen zie je steeds vaker in moderne woningen. Je kan zulke trappen gewoon zo gebruiken of je kan kiezen uit verschillende afwerkingsmogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld bovenop je betonnen trap hout, natuurstenen, tapijt… laten leggen.
 • Metaal: een binnentrap van aluminium, ijzer, staal… is erg sterk en onderhoudsvriendelijk. Ook de look van een metalen trap binnen is een populaire reden om voor dit materiaal te kiezen. Vooral bij industriële of moderne interieurs komen ze veel voor.
 • Glas: glazen trappen passen perfect bij moderne interieurs. Ze zien er elegant en stijlvol uit en bovendien laten ze licht mooi door. Daardoor behoud je in je woning een groot ruimtegevoel. Verder kan je glas ook makkelijk combineren met andere materialen zoals hout of metaal.

 

2. Bekleding

Om je trap af te werken, zijn er ook nog heel wat verschillende trapbekledingen mogelijk. Een overzicht:

 • Hout: je kan bijna elke soort trap binnen bekleden met hout om een warme uitstraling te creëren. Overzettreden uit hout zijn hier perfect voor.
 • Natuursteen: ook verschillende natuurstenen zoals graniet, marmer, blauwe hardsteen… zijn een populaire trapafwerking. Natuursteen is meestal erg duurzaam.
 • Tapijt: ook een tapijten trapbekleding is nog erg populair. Tapijt is moeilijker te onderhouden, maar voelt zachter en warmer aan.
 • Marmoleum of vinyl: deze trapbekleding is slijtvast en makkelijk te onderhouden. Bovendien is het in steeds meer kleuren en afwerkingen beschikbaar.
 • Betonstuc: tot slot is ook betonstuc een veel voorkomende trapbekleding. Dat heeft vooral te maken met de tijdloze uitstraling en de verschillende grijstinten en designs.

 

3. Afwerking & extra’s

Tot slot kan je je trap nog op verschillende manieren laten afwerken. Zo kan je bv. trapverlichting plaatsen in de treden of de spil van je binnentrap. Denk ook zeker na over beveiliging voor je trap. Zo is een trapleuning in veel gevallen geen overbodige luxe. Ook deze kan je helemaal naar je eigen smaak vormgeven.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Een trappenmaker kan je verder informeren over de mogelijke uitvoeringen voor binnentrappen en geeft je advies op maat over welke trappen geschikt zijn voor je huis. Kom in contact met trappenmakers in de buurt.

 

Binnentrappen prijs

De prijs van je binnentrap hangt vooral af van het soort trap en het formaat. Gemiddeld beginnen de prijzen vanaf € 1.500 (excl. btw en incl. plaatsing). In de tabel hieronder geven we een kort overzicht met richtprijzen per type trap:

Soort binnentrapStartprijs (excl. btw en incl. plaatsing)
SteektrapVanaf € 1.500
KwartdraaitrapVanaf € 2.500
BordestrapVanaf € 5.000
DraaitrapVanaf € 2.000
WenteltrapVanaf € 3.000

Benieuwd naar de totale kostprijs voor jouw binnentrap? Vraag dan zeker offertes aan bij vakmannen in de buurt via onze offerteservice. Zo kan je prijzen, adviezen, voorgestelde ontwerpen… vergelijken en een weloverwogen keuze maken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

 

binnentrap

 

Werkwijze binnentrap plaatsen

Hoe gaat een vakman nu te werk wanneer deze een binnentrap plaatst? We zetten hieronder de stappen op een rij die een trapspecialist volgt:

 1. Ontwerp kiezen

  Voor een vakman aan het werk begint, is het natuurlijk belangrijk om het ontwerp van je trap te kiezen. Daarbij kan een trappenmaker helpen. Zo kan deze je advies geven over welke soort trap mogelijk is in je woning. Daarbij houdt hij altijd rekening met je wensen, voorkeuren en budget. Je kan dan ook nog kiezen of je een prefab trap of een binnentrap op maat wil laten plaatsen.

 2. Bestaande trap weghalen

  Als er nog een oude trap in je ruimte staat, moet een vakman deze natuurlijk eerst weghalen. Dat werk vergt enige precisie en voorzichtigheid, zodat muren en vloeren niet beschadigd raken. Kijk zeker van tevoren na of de afbraak van je bestaande trap en de afvoer van het afval in de totale prijs inbegrepen zit.

 3. Binnentrap plaatsen

  Nu kan de vakman je nieuwe binnentrap plaatsen. Hoe hij dat aanpakt en hoe lang de plaatsing duurt, hangt af van het gekozen materiaal, de trapvorm en de trapbekleding. Meestal duurt de plaatsing slechts 1 of enkele dagen.

 4. Trap afwerken

  Tot slot zorgt een vakman ook nog voor de afwerking van je trap. Hij kan dan de trapbekleding plaatsen, de binnentrap schilderen, anti-slip aanbrengen, verlichting plaatsen, een beschermende laag of glanslaag aanbrengen… Ook dit hangt af van je persoonlijke wensen.

 

Aandachtspunten binnentrap kiezen

Bij de keuze voor je binnentrap zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. We zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij:

 

TIP 1: hou rekening met de beschikbare ruimte

Vooral bij de keuze voor een trapvorm is het belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte in je huis. Als je veel ruimte beschikbaar hebt, kan je kiezen voor een steektrap of wenteltrap. Is de ruimte in je woning beperkt? Dan is een draaitrap of kwartdraaitrap eerder aangeraden.

 

TIP 2: kies een trap op maat van jouw interieur

Bij de keuze voor je binnentrap moet je niet alleen nadenken over het praktische aspect, maar ook over de esthetische kant. De verschillende materialen en trapbekledingen kunnen je trap bijvoorbeeld een heel andere uitstraling geven. Zo is een metalen trap ideaal voor moderne woningen, terwijl hout dan weer beter is voor een landelijke uitstraling.

 

TIP 3: denk na over de veiligheid van je trap

Een trap moet niet alleen praktisch zijn en er mooi uitzien, ook de veiligheid van je binnentrap is belangrijk. Denk bijvoorbeeld na over de plaatsing van een trapleuning. Ook hierbij zijn er eindeloze mogelijkheden voor de vormgeving. Verder kan je ook anti-slip vernis of strips gebruiken of trapverlichting plaatsen om de veiligheid van je binnen trap te verbeteren.

 

TIP 4: kies een trap binnen je budget

Hou tot slot bij de vormgeving ook rekening met je eigen budget. Zo is een eiken trap bijvoorbeeld goedkoper dan een trap in inox, net zoals een trapbekleding met tapijt goedkoper is dan natuursteen. Ook de vorm van je trap bepaalt in sterke mate de uiteindelijke kostprijs. Kies dus niet alleen een praktische, mooi en veilige trap, maar ook eentje die binnen je budget past.

 

Ontvang advies op maat van een trappenmaker!

Niet zeker over wat de meest geschikte trap is voor jouw huis? Welk materiaal je kiest? Hoe de vorm van je binnentrap er moet uitzien? Een trappenmaker kan je informeren over de mogelijkheden en geeft je advies op maat, rekening houdende met alle belangrijke aandachtspunten. Laat je adviseren door een expert!

 

4 inspiratievoorbeelden van binnentrappen

Nog niet zeker over de vormgeving van jouw binnentrap? Hieronder vind je nog enkele geslaagde realisaties van binnentrappen:

 

VOORBEELD 1: binnentrap uit hout

houten binnentrap

Deze binnentrap is bekleed met hout en zorgt voor een mooi contrast met de witte muren, vloer en plafond. Het gaat in dit geval om een kwartdraaitrap met een draai van 90 graden onderaan de trap. De trap is ook nog afgewerkt met een glazen wand. Het geheel ziet er elegant uit en geeft je ruimte een moderne look.

 

 

VOORBEELD 2: draaitrap binnen uit metaal en hout

draaitrap metaal

Op de bovenstaande foto zien we een draaitrap die rond één centrale as draait. Door de vorm van de trap neemt deze weinig plaats in beslag en kan je deze perfect in het midden van de ruimte plaatsen. De binnentrap is gemaakt uit een combinatie van zwart metaal en hout. Ook de trapleuning is van metaal. Daardoor past de trap goed bij de rest van het interieur en ziet deze er tijdloos uit.

 

 

VOORBEELD 3: houten steektrap met zwevende treden

houten steektrap

In deze woning werd gekozen voor een rechte steektrap die tegen de muur is geplaatst. De zwevende treden zijn gemaakt uit hetzelfde hout als de vloer en passen dus mooi bij de rest van je ruimte. De trap is afgewerkt met een leuning die bestaat uit hout en metaal. Deze binnentrap ziet er modern uit en heeft tegelijkertijd een landelijke touch.

 

 

VOORBEELD 4: bordestrap uit hout en metaal

bordestrap staal hout

De binnentrap op bovenstaande foto is een bordestrap, die bestaat uit 2 rechte steektrappen waartussen een platform is bevestigd. Op die manier draait de trap 180 graden en heb je rust tussen de 2 steektrappen. De combinatie van hout en metaal ziet er modern uit.

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde trappenmakers