De steektrap
Een steektrap is een rechte trap die twee verdiepingen met elkaar verbindt. Dit type trap wordt ook wel ‘molenaarstrap’ genoemd. Het is de meest standaard trap die er is en kan in bijna elke woning worden geplaatst. Het meest kenmerkende aan dit type trap is dat er geen draaiing in zit.
Prijs steektrap
De prijzen van steektrappen hangen af van een aantal factoren. Een doe het zelf trap is vaak in standaard afmetingen beschikbaar en kan makkelijk zelf geplaatst worden. De kosten hiervan zijn op zijn minst een paar honderd Euro. Bij het laten maken en plaatsen van een steektrap op maat mag je al snel rekenen op een minimumprijs van 1000 euro.
Andere factoren die een invloed hebben op de prijs zijn de materiaalkeuze en speciale wensen naargelang uitvoering en afwerking. Het wordt aangeraden offertes aan te vragen bij verschillende trappenmakers om zeker te zijn van de beste kwaliteit aan de juiste prijs. Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina.
Voordelen
De voordelen van steektrappen zijn de prijs, de eenvoud in het maken en de hoeveelheid benodigde materialen. Door de eenvoud zijn steektrappen gemakkelijk te ontwerpen en te maken, wat een grote impact heeft op het uiteindelijke kostenplaatje. Zo hoeft er geen rekening gehouden worden met draaiingen, ingewikkelde berekeningen en beperkte materiaalkeuzes voor ingewikkelde constructies. Een draaitrap is ook moeilijker te plaatsen dan een rechte trap.
De bewerking van het materiaal voor een rechte steektrap is relatief gemakkelijk, omdat elke trede dezelfde vorm heeft. Daarnaast kunnen er ook verschillende materialen gebruikt worden in dezelfde trap. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hout, staal, glas, steen, keramiek en nog veel meer.
Nadelen
Dit type trap heeft, zoals hierboven beschreven, aanzienlijke voordelen, maar er zijn ook eigenschappen aan verbonden die dergelijke trapconstructie niet geschikt maakt voor jouw woning. Een van de belangrijkste nadelen is de lange terugloop. Dit is de lengte van de trap waarmee de omvang bepaald wordt. Om de lengte in te perken kan men een rechte steektrap voorzien van een steilere helling. Hierdoor wordt de trap wel moeilijker om te beklimmen voor zowel het omhoog gaan als het naar beneden gaan.
Daarnaast neemt deze trap vaak veel ruimte in beslag, waardoor heel wat woonruimte kan verloren gaan. Om dit verlies te beperken wordt de ruimte onder de trap vaak gebruikt als opslagruimte. Als de prijs een belangrijkste factor is voor het kiezen van een trap, dan is een molenaarstrap de beste optie.
Steektrappen met bordessen
Het bordes
Een bordes is een rustpunt die om diverse redenen geplaatst wordt. Deze is minimum 4 keer groter dan een normale trede. Bij een rechte steektrap kiest men vaak voor een bordes om te veranderen van richting of als rustpunt bij hoge trappen.
Een bordes straalt heel wat klasse uit en geeft je ordinaire steektrap meteen een pak cachet. De constructie van een bordes is ook relatief eenvoudig waardoor de prijs al bij al goed meevalt.
Conclusie
Een steektrap is de meest standaard trap die twee verdiepingen met elkaar verbindt. Er zit geen draaiing in, waardoor het een eenvoudige trap is. Dit heeft als voordeel dat deze trap makkelijk te construeren is, goedkoop te maken is en verkrijgbaar in de meest diverse materialen. Een rechte steektrap kan makkelijk zelf gemaakt worden en is verkrijgbaar in handige doe-het-zelf-paketten. Het neemt veel ruimte in beslag en kan door een steile helling moeilijk zijn om te beklimmen. Als prijs de beslissende factor is, dan is deze trap de beste keuze.
Prijzen en materialen vergelijken loont!
Wanneer je langsgaat bij een trappenmaker is het niet altijd even makkelijk om na te gaan of de voorgestelde prijs marktconform is. Via onze offertepagina kan je nu in één klap offertes aanvragen bij verschillende trappenbouwers. Zo ben je meteen op de hoogte van de prijzen en kan je nagaan wie het best voldoet aan je verwachtingen.