Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Trappenhuis.nl Hét infopunt voor traprenovatie & nieuwe trappen.
Vergelijk 50+ gespecialiseerde trappenmakers online!
header image
Trappenhuis.nl

Z-trap

Ben je op zoek naar een moderne en tegelijk gebruiksvriendelijke, functionele trap voor je woning? Dan is een Z-trap een interessante optie. Zo’n stijlvolle, gesloten trap met treden in een Z-profiel koppelt hedendaagse klasse aan een grote veiligheid. Uit welke uitvoeringen kan je allemaal kiezen? En wat is de gemiddelde prijs van een Z-trap? Je komt het allemaal te weten in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen Z-trap
Mogelijke uitvoeringen
Prijs Z-trap
Vraag gratis offertes aan

 

 

Wat is een Z-trap?

Een Z-trap dankt zijn naam aan de treden met een Z-vorm. Het gaat in de meeste gevallen om een gesloten trap met een stootbord tussen elke trede. In tegenstelling tot bij een bloktrap staan die stootborden niet loodrecht, maar schuin. Ze verbinden het achterste stuk van 1 trede met de neus van de trede erboven. Omdat die vorm aan de letter ‘Z’ doet denken, spreken we ook van ‘Z-treden’.

z-trap

 

Voordelen en nadelen van een Z-trap

Is een gesloten trap met Z-treden een goed idee of kies je beter een trap met treden in de L-vorm (bloktrap)? Of is een open trap zonder stootborden tussen de treden voor jou een betere keuze? Om een doordachte keuze te maken, is het een goed idee om de voor- en de nadelen van een Z-trap tegen elkaar af te wegen:

 

Voordelen Z-trap

  • Functioneel en veilig: een Z-trap heeft doorgaans brede treden. Bovendien hebben die treden ook geen overhangende neus zoals bij veel andere gesloten trappen. Zo kan je niet blijven haken met je voeten. Kortom, een Z-trap is veilig en dus ook uiterst geschikt voor kleine kinderen en ouderen.
  • Verschillende uitvoeringen: omdat hout makkelijk te bewerken is, komt een houten Z-trap het vaakst voor. Maar ook Z-trappen in andere materialen en in diverse trapvormen zijn zeker mogelijk. Lees verderop in het artikel meer over de mogelijke uitvoeringen van Z-trappen.
  • Amper zichtbare naden: de treden en stootborden van Z-trappen gaan zo vlot in elkaar over dat de naden amper zichtbaar zijn. Dankzij die strakke naden krijgt een trap met Z-treden een minimalistische en moderne look.
  • Minder warmteverlies: met een gesloten trap met Z-treden heb je minder warmteverlies van je benedenverdieping naar je bovenverdieping in vergelijking met een open trap zonder stootborden. Ook de geluidsdemping tussen de verdiepingen is beter.
  • Mogelijke afgesloten ruimte onder de trap: een gesloten Z-trap verkleint het ruimtegevoel in je woning. Daar staat wel tegenover dat je de ruimte onder de trap kan inrichten als een extra toilet, vestiaire, schoenenkast of een andere praktische ruimte.
  • Voor nieuwbouw én renovatie: een Z-trap op maat leent zich zowel voor nieuwbouw als renovatie. Je kan een volledig nieuwe trap op maat laten maken, maar bij een renovatie zijn ook overzettreden met een Z-profiel mogelijk. Zulke nieuwe traptreden boven je oude laten plaatsen is praktischer en ook goedkoper.

 

Nadelen Z-trap

  • Hogere kosten: overzettreden met een Z-vorm zijn mogelijk, maar meestal gaat het bij een Z-trap om een volledig nieuwe trap op maat. Daardoor ligt de prijs voor een Z-trap meestal behoorlijk hoog. Lees verder meer over de gemiddelde kosten voor een Z-trap.
  • Minder lichtinval: met een gesloten Z-trap krijg je minder natuurlijke lichtinval in je woning in vergelijking met een open trap zonder stootborden.
  • Minder makkelijk te reinigen: het schoonmaken van een gesloten trap met Z-treden gaat minder vlot dan bij een open trap. Je moet je trap met een vochtige, zachte doek tot in de kleine hoekjes en kantjes reinigen. Daar staat wel tegenover dat minder dwarrelend stof zich ophoopt in de ruimte rond de trap.
  • Neemt meer ruimte in beslag: de brede treden van Z-trappen zorgen voor een grote veiligheid, maar daardoor neemt een trap met Z-treden ook meer ruimte in beslag. Wil je zeker zijn van een Z-trap op maat van de beschikbare ruimte? Vraag dan advies op maat aan een trappenmaker actief in je buurt.

 

Mogelijke uitvoeringen van Z-trappen

Een open Z-trap bestaat ook, maar in de meeste gevallen gaat het bij een Z-trap om een gesloten trap (met stootborden). Deze trappen zijn populair om hun moderne uitstraling. Toch zijn er heel wat uitvoeringen mogelijk waardoor je verschillende looks en stijlen kan creëren. Je kan bij een trap met Z-treden keuzes maken op vlak van:

 

1. Materiaal

Een houten Z-trap komt het vaakst voor. Hout is dan ook vlot bewerkbaar en verschillende houtsoorten zijn geschikt voor Z-treden. Een Z-trap in eik is erg populair, maar ook een Z-trap in beuk of rubberwood zijn mogelijkheden. Toch blijft de materiaalkeuze zeker niet beperkt tot hout. Je kan ook een Z-trap laten vervaardigen in metaal (bv. inox), beton of zelfs glas.

 

2. Trapvorm

Past in jouw woning een rechte steektrap? Of eerder een Z-trap met een kwartdraai? Een Z-trap maken kan in verschillende trapvormen. Jij kiest de trapvorm die het meest bij jouw wensen en de beschikbare ruimte. Je kan ook kiezen voor een zwevende Z-trap. Zo’n trap heeft geen zichtbare draagstructuur (trapboom), waardoor de Z-treden lijken te zweven.

 

3. Dikte van de treden

Bij Z-trappen zijn de treden en de stootborden doorgaans even dik. Die dikte kan je zelf bepalen. Zo kan je kiezen voor een slankere Z-trap, maar je kan ook een robuustere trap laten ontwerpen met dikke Z-treden.

 

4. Afwerking

Qua afwerking van je Z-trap kan je diverse kanten uit. Wil je bv. materialen combineren door een eiken Z-trap te koppelen aan een trapleuning in smeedijzer? Wil je graag sfeerverlichting laten aanbrengen in de Z-treden? Of wil je een anti-slip trap? … Ook daarvoor bestaan er verschillende mogelijkheden.

 

Vergelijken loont: vraag voorstellen aan bij meerdere trappenmakers

De mogelijke uitvoeringen van Z-trappen kunnen verschillen per trappenbouwer. Zo zullen sommige vakmannen bv. geen Z-trappen maken in metaal en andere wel. Ook de mogelijke afwerkingen kunnen variëren. Wil je dus een goed overzicht van de mogelijkheden voor jouw Z-trap? Vraag dan zeker voorstellen aan bij meerdere vakmannen actief in je buurt.

Wil je vrijblijvend voorstellen vergelijken? Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende trappenmakers via onze offerteservice.

 

Prijs Z-trap

De prijs van een Z-trap hangt vooral af van de uitvoering. Past een rechte steekstap of een Z-trap met een kwartdraai het best in jouw woning? Ga je voor een Z-trap in rubberwood of een andere houtsoort? Wil je een trapleuning laten plaatsen of niet? Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen voor een Z-trap:

  • Rechte Z-trap: 7.000 à 11.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing
  • Z-trap met kwartdraai: 9.000 à 12.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing
  • Zwevende Z-trap: 10.000 à 14.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw Z-trap? Dan vraag je best voorstellen aan bij verschillende trappenmakers actief in je buurt. Zo kan je niet alleen gericht kosten, maar ook uitvoeringen, adviezen, werkwijzen en uitvoeringstermijnen vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

z-trap eik

Mogelijke alternatieven voor een Z-trap

Naast een gesloten Z-trap kan je ook kiezen voor een ander modern alternatief. We zetten alvast 2 andere populaire opties op een rij:

 

1. Gesloten L-trap (bloktrap)

alternatief L-trap

Net als de meeste Z-trappen is een L-trap of bloktrap een gesloten trap. Alleen hebben de treden en de stootborden geen Z-vorm, maar een L-vorm. Kortom, een trappenmaker verlijmt beide onderdelen onder een hoek van 90 graden en niet met een scherpere hoek zoals bij een Z-trap. Ook een L-trap kan je verkrijgen in diverse materialen (hout, metaal, beton, …), trapvormen, afwerkingen, …

Kosten: 6.000 à 12.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Open trap

alternatief open trap

Naast een gesloten trap met Z-treden of L-treden kan je ook kiezen voor een open trap. Dit type trap heeft geen stootborden tussen de treden en zorgt daardoor voor een groter ruimtegevoel en meer lichtinval. Let op: door het ontbreken van stootborden is zo’n trap minder veilig dan een gesloten Z-trap of bloktrap. Een trapleuning (zie foto boven) is zeker geen overbodige luxe.

Kosten: 4.500 à 12.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Kies een trappenmaker met de juiste specialisatie!

Of je nu kiest voor een trap met Z-treden of een ander type trap, het is belangrijk om de juiste trappenmaker te kiezen voor je project. Ga je bv. voor een Z-trap in eik? Dan werk je best samen met een vakman gespecialiseerd in houten trappen. Ook een specialist die rekening houdt met jouw beschikbare budget en specifieke wensen is belangrijk.

Op zoek naar een trappenmaker actief in je buurt? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij verschillende trappenbouwers via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde trappenmakers