Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Trappenhuis.nl Hét infopunt voor traprenovatie & nieuwe trappen.
Vergelijk 50+ gespecialiseerde trappenmakers online!
header image
Trappenhuis.nl

Houten trap

Hout is en blijft het meest populaire materiaal voor trappen. Door hun lichte gewicht en vele uitvoeringen zijn houten trappen ideaal voor zowel nieuwbouw als renovaties. Je kan bovendien kiezen uit verschillende houtsoorten voor je trap: eik, beuk, rubberwood, grenen, vuren, mahonie, … Wat kost een houten trap? Welke afwerkingen zijn mogelijk? Hoe zit het met het onderhoud? … Je ontdekt het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Mogelijke houtsoorten
Prijs houten trap
Onderhoud houten trap
Inspiratie & voorbeelden

 

Waarom kiezen voor een houten trap?

De warme en natuurlijke uitstraling, de duurzaamheid, het tijdloze karakter, … Er zijn tal van redenen om te kiezen voor een houten trap. Twijfel je nog tussen een trap in hout of een ander materiaal? Dan kan het helpen om de voor- en nadelen van houten trappen tegen elkaar af te wegen:

houten trap

Voordelen houten trap

  • Op maat van elk budget: een trap in hout is doorgaans goedkoper dan een trap in metaal of glas. De prijs van een houten trap hangt af van de houtsoort, de trapvorm, de afwerking, … Er zijn veel goedkope houten trappen (bv. houten steektrap van vurenhout), maar je kan ook voor een duurdere variant kiezen (bv. een houten wenteltrap van eikenhout met een balustrade in smeedijzer).
  • Verschillende houtsoorten: een eiken trap en een beuken trap zijn de meest voorkomende houten trappen. Daarnaast heb je echter nog heel wat andere houtsoorten, elk met hun eigen kenmerken, uitstraling en prijs: essenhout, meranti, afzelia, afrormosia, notenhout, …
  • Vele stijlen en afwerkingen: houten trappen hebben vaak een landelijke look, maar ook een moderne houten trap is mogelijk. Bovendien kan je een houten trap zowel verven in een kleur naar keuze als vernissen of beitsen. Het hout onbehandeld laten kan ook als je kiest voor een erg duurzame houtsoort.
  • Makkelijk te renoveren: is je oude houten trap aan vervanging toe? Naast een nieuwe houten trap op maat kan je ook je houten trap renoveren. Dat kan door je trap te zandstralen, verven of vernissen, maar je kan ook je houten trap bekleden met overzettreden, tapijt, …
  • Tal van vormen: hout is vlot bewerkbaar. Daardoor kan een trappenbouwer je houten trap realiseren in verschillende vormen. Rechte of gebogen houten trapleuningen, een houten draaitrap of een eenvoudige steektrap met open treden, … Het kan allemaal.
  • Combineerbaar met andere materialen: je kan kiezen voor een volledig houten trap of een combinatie met andere materialen. Denk daarbij bv. aan het bekleden van een betonnen trapconstructie met houten traptreden, of een metalen trapboom in combinatie met houten treden. Zo combineer je de stoere en robuuste look van metaal of beton met de warme uitstraling van hout.

TIP: benieuwd naar de mogelijkheden van een houten trap in jouw woning? Een professionele trappenbouwer geeft je graag advies op maat. Ontvang vrijblijvend voorstellen via onze offerteservice.

 

Nadelen houten trap

  • Vergt het nodige onderhoud: een trap in hout heeft doorgaans meer onderhoud nodig dan een trap in beton of metaal. Zo moet je de vernis- of verflaag na verloop van tijd vernieuwen. Gebruik je de houten trap enkel op je blote voeten of met kousen aan, dan heeft hij minder onderhoud nodig.
  • Mogelijke beschadigingen: beschadigingen kunnen sneller voorkomen bij hout dan bij beton of metaal. Kleine oneffenheden vallen wel minder snel op door de nerfstructuren van het hout. Bij gebruikssporen kan je het hout trouwens gewoon opnieuw vernissen of verven.
  • Mogelijke kraakgeluiden: vooral bij oudere, gesloten trappen kan je te maken krijgen met kraakgeluiden. Dankzij een correcte opbouw kraken nieuwe houten trappen gelukkig amper tot niet. Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing van je houten trap? Doe dan zeker een beroep op een ervaren trappenbouwer.

 

Mogelijke houtsoorten

Een houten trap is mogelijk in verschillende houtsoorten: eik, beuk, rubberwood, grenen, vuren, tropisch hardhout, … Een kort overzicht van de populairste soorten hout voor trappen:

 

eikenhouten trap
Eiken draaitrap

1. Eiken trap

Eikenhouten trappen komen wellicht het vaakst voor in ons land. Het is dan ook een zeer sterke en slijtvaste loofhoutsoort waar je jarenlang van kan genieten. Je kan kiezen voor Amerikaanse eik of voor Europese eik. De Amerikaanse variant heeft een iets grotere duurzaamheid.

Een eiken trap is licht- tot donkerbruin van kleur en kan pronken met fraaie, zichtbare nerven. Je kan een trap in eikenhout ook vlot behandelen om de levensduur te verlengen (verven, vernissen, beitsen, …).

Lees meer over eiken trappen.

 

 

beukenhouten trap
Houten steektrap met beuken traptreden

2. Beuken trap

Beukenhout is lichter van kleur dan eik. Ben je dus op zoek naar een lichte tint voor je trap? Dan is een beuken trap ideaal. Daarnaast heeft beukenhout een heel fijne nerf en dus een minder uitgesproken tekening dan andere houtsoorten.

Door dat neutrale en zachte karakter past een beuken trap zowel bij landelijke als moderne interieurs. Bovendien is beuk erg sterk, hard en bovendien ook splintervrij.

Lees meer over beuken trappen.

 

 

rubberwood trap
Rubberwood steektrap

3. Rubberwood trap

Rubberwood is een houtsoort die afkomstig is van de rubberboom. Dit lichtkleurige hout wordt vaak gebruikt voor kasten en andere meubels, maar het is ook erg geschikt voor trappen. Rubberwood is stabiel, vlot bewerkbaar en bovendien goedkoper dan vergelijkbare soorten hardhout.

Rubberwood heeft een grovere nerf dan bv. beukenhout. Dat zorgt voor een iets robuustere uitstraling. Je kan een trap in rubberwood bovendien afwerken in verschillende kleurtinten door hem te vernissen, oliën, …

Lees meer over rubberwood trappen.

 

 

grenen trap
Grenen wenteltrap

4. Grenen trap

Grenenhout is afkomstig van de grove den. Deze houtsoort is budgetvriendelijker dan eik of beuk, maar wel iets minder duurzaam. Als je je grenen trap echter afwerkt met een kwaliteitsvolle vernis of beits, verhoog je de duurzaamheid al aanzienlijk.

De kleur van grenenhout is licht tot roodbruin en heeft meestal een uitgesproken vlamtekening. Daardoor heeft een grenen trap vaak een rustieke en charmante uitstraling.

 

 

 

Welk soort hout kies ik best voor mijn trap?

Dat hangt af van je persoonlijke wensen en het gebruik van de trap. Zoek je een stevige houten trap met een iets donkerdere tint voor een intensief gebruik? Dan is een eiken trap op jouw maat gesneden. Wil je een lichtere kleur voor je huistrap? Afhankelijk van je budget en de gewenste nerfstructuur kan je kiezen voor beuk, rubberwood, … Gaat het om een zoldertrap die je minder gebruikt? Dan kan je gaan voor een goedkopere grenen trap.

TIP: je kan ook verschillende houtsoorten combineren. Zo kan je de trapboom en de leuning in beuk laten maken, maar de houten traptreden in een nog duurzamere houtsoort als eik of tropisch hardhout (Padouk, Afrormosia, …).  Een professionele trappenmaker vertelt je graag meer over alle mogelijkheden. Ontvang gratis advies en prijzen op maat.

 

 

Houten trap afwerken

De afwerking van je houten trap heeft een invloed op de uitstraling ervan en het toekomstige onderhoud. Maar hoe kan je je trap in hout nu precies (laten) afwerken? Enkele mogelijkheden op een rij:

 

1. Houten trap onbehandeld laten

trappen hout
Trap in onbehandeld hout

Kies je voor een trap in hout met een duurzaamheidsklasse 1 à 2 (bv. eik, beuk, padouk, …)? Dan kan je je houten trap eventueel onbehandeld laten. Door de hardheid en de stevigheid van het hout zal je namelijk niet snel sporen van slijtage zien. Is dat na een aantal jaar toch het geval? Dan kan je nog je houten trap behandelen met olie of vernis. Of je kan natuurlijk die gebruikssporen op je trap laten omdat ze bijdragen aan de natuurlijke charme van je houten trap.

 

2. Houten trap vernissen, oliën of beitsen

houten trap vernissen
Geverniste houten trap

Wil je sporen van slijtage op je houten trap zo lang mogelijk uitstellen? Dan kan je je houten trap behandelen met een olie, vernis of beits op maat van de houtsoort. Deze producten leggen een beschermende laag over het hout. Je kan ervoor kiezen om de natuurlijke kleur van het hout zoveel mogelijk te behouden met vernis of een transparante beits, maar je kan ook kiezen voor een getinte beits of olie voor een subtiel kleureffect.

 

3. Houten trap schilderen

houten trap schilderen
Zwart geverfde houten trap

Past de natuurlijke kleur van het hout niet bij je interieur? Of heb je gewoon een specifieke kleur voor ogen? Dan kan je je houten trap ook schilderen. Zoals op de bovenstaande trap waar de zwarte houten traptreden mooi contrasteren met de witte muren. Het is belangrijk om eerst een grondlaag aan te brengen en daarna een lakverf speciaal voor hout. Let op: bij verf zal sneller een nieuw laagje nodig zijn dan bij vernis.

 

Prijs houten trap

De prijs van een houten trap hangt af van vele factoren: trapvorm, grootte van de trap, gekozen houtsoort, afwerking, moeilijkheidsgraad van de plaatsing, … Een eenvoudige houten steektrap in grenen met open treden zal bv. veel goedkoper uitkomen dan een zwevende trap in eik met een trapleuning in inox. Voor een houten trap op maat begint de gemiddelde prijs vanaf 2.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing).

Wat kost een houten trap?

Wil je een houten trap kopen en ben je benieuwd naar de kosten voor jouw project? We zetten graag de houten trap prijs voor verschillende trapvormen op een rij:

  • Houten steektrap: 1.500 à 5.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing)
  • Houten trap met kwartdraai: 2.500 à 5.500 euro (excl. btw en incl. plaatsing)
  • Houten draaitrap (spiltrap): 2.000 à 3.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing)
  • Houten wenteltrap: 3.000 à 10.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing)
  • Houten zwevende trap: 4.000 à 12.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing)

TIP: dit zijn slechts richtprijzen. De uiteindelijke prijs voor jouw houten trap hangt af van jouw keuzes op vlak van houtsoort(en), afwerking, … De kosten kunnen ook verschillen van trappenbouwer tot trappenbouwer. Wil je gericht prijzen, houtsoorten, afwerkingen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 trappenmakers actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Onderhoud houten trap

Bij het onderhoud van een houten trap maken we een onderscheid tussen de houten trap beschermen tegen slijtage en de houten trap reinigen. We zetten beide vormen van een houten trap onderhoud kort op een rij:

 

Houten trap beschermen tegen slijtage

Een periodiek onderhoud van je houten trap is nodig om gebruikssporen tegen te gaan of weg te werken. Vooral een geschilderde trap heeft na een paar jaar een nieuw laagje verf nodig. Koos je voor vernis, olie of beits als afwerking? Ook dan is na verloop van tijd een nieuwe, beschermende laag nodig.

Hoe vaak onderhoud nodig is, hangt vooral af van de gekozen afwerking van je houten trap, hoe intensief je de trap gebruikt en hoe voorzichtig je dat doet. Heb je je houten trap bv. gevernist en loop je nooit met schoenen op je trap? Dan kan die beschermende laag makkelijk 20 jaar mee.

 

Houten trap reinigen

Ook je houten trap schoonmaken is uiteraard nodig op tijd en stond. Een kort stappenplan voor het reinigen van je houten trap:

  • Haal met een borstel het meeste vuil van je trap.
  • Stofzuig je houten trap grondig.
  • Giet een beetje schoonmaakproduct speciaal voor hout in een emmer water.
  • Maak de houten trap grondig schoon met dit sopje en een vochtige, zachte doek.

BELANGRIJK: nog vragen over het onderhoud van je houten trap? Een trappenbouwer geeft je graag advies op maat over de producten om de levensduur van je trap zoveel mogelijk te verlengen. Contacteer gratis en vrijblijvend vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Houten trap renoveren

Een versleten houten trap betekent niet noodzakelijk dat je moet investeren in een nieuwe trap. Eén van de grote voordelen van een houten trap is dat hij makkelijk te renoveren valt. Maar hoe kan je een houten trap renoveren? We zetten 3 methodes kort op een rij:

 

1. Houten trap bekleden

Een snelle en praktische traprenovatie is je oude houten trap bekleden met hout of tapijt. In het 1e geval gaat het om nieuwe traptreden die een vakman boven de oude plaatst (overzettreden). Je kan je houten trap bekleden met massieve houten traptreden, maar ook met laminaat of vinyl. Daarnaast kan je oude traptreden wegwerken door ze te bekleden met tapijt (volledige bekleding of enkel in het midden).

Prijs overzettreden: € 125 à 150 per trede (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes.
Prijs trap stofferen: ongeveer € 130 per trede (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

2. Houten trap zandstralen of luchtgommen

Wil je de uitstraling van je houten trap in zijn vroegere glorie herstellen? Dan is het een goed idee om je trap te laten zandstralen of luchtgommen. In beide gevallen gaat het om een schuurtechniek met een straalmiddel dat oude afwerkingslagen (vernis, verf, …) verwijdert. Zo krijgt je trap zijn originele look en houtstructuur terug. Zandstralen is een agressievere techniek, terwijl luchtgommen zachter is (voor fragielere ondergronden). Een vakman kan bepalen welke techniek het meest geschikt is voor jouw trap.

Prijs trap zandstralen: € 30 à 40 per m² (incl. btw, excl. nieuwe afwerking). Ontvang gratis offertes.
Prijs trap luchtgommen: € 20 à 40 per m² (incl. btw, excl. nieuwe afwerking). Ontvang gratis offertes.

 

3. Houten trap herschilderen, vernissen, …

Steek je je houten trap liever in een nieuw kleedje? Dan is je trap (her)schilderen de beste keuze. Voor een optimaal eindresultaat is een slijt- en krasvaste lakverf op basis van (poly)urethaan alkydhars ideaal. Voor extra duurzaamheid kan je die lakverf ook nog (laten) afwerken met een speciale vernis. Is enkel je oude vernis-, olie-, of beitslaag afgesleten en wil je dezelfde look van je houten trap behouden? Dan volstaat het om een nieuwe beschermlaag aan te brengen met hetzelfde product.

Prijs trap (her)schilderen: € 15 à 20 per trede (incl. btw). Ontvang gratis offertes.

 

Veelgestelde vragen over houten trappen

We zetten kort nog enkele veelgestelde vragen én hun antwoorden op een rij:



    • Is een buitentrap in hout mogelijk?
      Zeker. Ook buiten komen de troeven van houten trappen (natuurlijke uitstraling, makkelijke bewerkbaarheid, …) tot hun recht. Al is het wel belangrijk om de juiste houtsoort te kiezen voor een houten buitentrap. Ideaal is een trap van massief tropisch hardhout (Padouk, Bankirai, Ipé, …) of geïmpregneerd hout. Een vakman helpt je graag bij het kiezen van de juiste houtsoort op maat van jouw project. Ontvang gratis offertes.


    • Waarom kies ik best voor een trap op maat?

      Een trap op maat is de beste keuze voor zowel een nieuwbouwwoning als een renovatie. Zo ben je namelijk zeker van een trap die perfect afgestemd is op de beschikbare ruimte, je interieur, je persoonlijke comfort en wensen qua afwerking, …

      TIP: welke mogelijkheden er allemaal bestaan voor een houten trap op maat? Een professionele trappenbouwer vertelt je er graag meer over. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij trappenmakers actief in je buurt via onze offertepagina.



    • Kan ik een metalen of betonnen trap bekleden met hout?

      Dat kan zeker. Als de basisstructuur uit beton of metaal bestaat, kan je ervoor kiezen om je trap te bekleden met houten traptreden. Zo krijg je een esthetisch contrast van stijlen: de robuustheid van metaal of beton tegenover de natuurlijke charme van hout. Zo wordt je trap gegarandeerd een echte eyecatcher in je woning.



    • Hoe kies ik de beste trappenmaker voor mijn houten trap?

      De kwaliteit, de uitstraling, de levensduur, … van je houten trap staat of valt met de expertise en ervaring van je trappenmaker. Het is dus belangrijk om gericht trappenbouwers te vergelijken. Je let daarbij best op hun specialisatie, referenties en vorige realisaties en natuurlijk ook de prijs. Gaan ze vooral voor luxe en topkwaliteit of kunnen ze ook een budgetvriendelijke houten trap maken door slim gebruik te maken van materialen? Door goed te vergelijken, ben je zeker van een duurzame trap op maat van jouw budget.

      TIP: je kan gratis offertes aanvragen bij trappenbouwers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Inspiratie en voorbeelden van houten trappen

Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden voor je houten trap, vraag je trappenmakers best naar hun vorige realisaties. Ook de onderstaande voorbeelden van houten trappen brengen je vast op ideeën:

 

INSPIRATIE: bordestrap uit hout en metaal met glazen wand

houten trap op maat plaatsen

Deze bovenstaande trap toont de combinatie van een metalen draagstructuur met houten traptreden. Om het ruimtegevoel te vergroten, kozen de eigenaars voor een open trap (zonder stootborden). Tegelijkertijd zorgt de glazen wand voor de nodige veiligheid, maar zonder het open gevoel in te perken.

 

INSPIRATIE: zwevende houten trap met leuning in inox

zwevende houten trap

Je kan een zwevende trap tussen 2 muren plaatsen, maar in het bovenstaande voorbeeld gaat het om een zwevende trap met een open zijde. Daardoor vergroot de trap het ruimtegevoel in deze grote, minimalistische kamer. Door de donkere houten traptreden te combineren met een leuning in inox, krijg je een stijlvolle trap die mooi past bij de keuken en de parketvloer.

 

INSPIRATIE: gesloten trap in eikenhout met sfeerverlichting

gesloten houten trap

Deze gesloten trap oogt robuust en toch sfeervol dankzij het massieve eikenhout. De traptreden zijn behandeld met getinte beits die zorgt voor een fraaie glans en een donkere houtkleur. De sfeerverlichting die verwerkt is in de muur maakt het plaatje compleet.

 

INSPIRATIE: landelijke houten trap

landelijke houten trap

Een houten trap kan wel degelijk strak en modern ogen, maar de bovenstaande foto bewijst dat houten trappen ook perfect harmoniëren met een landelijke stijl. Hier gaat het om een steektrap met sierlijke spijlen. De donkere houten traptreden en de witte stootborden sluiten perfect aan bij de rest van het interieur.

 

INSPIRATIE: beukenhouten trap met houten trapleuning

beukenhouten trap met leuning

Zoek je een lichtere tint voor je houten trap? Dan is beukenhout een goede keuze. Op het bovenstaande voorbeeld is ook de trapleuning afgewerkt met hetzelfde hout, in combinatie met witte spijlen. Zo vormt deze trap in hout 1 mooi geheel.

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde trappenmakers