Trappenhuis.nl

Houten trappen

Hout is sinds jaar en dag het meest gebruikte materiaal om trappen mee te vervaardigen. Een terechte keuze want hout is makkelijk te bewerken, weegt relatief weinig en is verkrijgbaar in tal van kleuren. Ook op gebied van prijs en maatwerk is een houten trap niet te kloppen.

 

Belangrijke aandachtspunten bij het kopen van een houten trap

Wanneer je van plan bent een houten trap te laten maken is het belangrijk dat je rekening houdt met de belangrijkste eigenschappen van dit materiaal:

Onderhoud
Over het algemeen zal een houten trap net iets meer onderhoud nodig hebben dan bijvoorbeeld een trap in beton. Wens je de trap te boenen dan zal deze om de 2 à 3 jaar een nieuwe laag moeten krijgen. Kies je voor speciaal gemaakte vernis voor trappen dan kan je al snel 20 jaar verder. Gebruik je de trap enkel met de blote voeten of pantoffels dan mag je het aantal jaar verdubbelen.

Geluid
Hout is een natuurproduct waardoor het soms kan voorkomen dat je trap gaat kraken bij het betreden. Zeker bij oude constructiemethoden en gesloten trappen is dit het geval. Anderzijds is hout dan ook weer een goede akoestische isolator waardoor je de voetstappen veel minder hard zal horen dan op een metalen exemplaar.

beschadigingBeschadigingen en reparaties
Net zoals beton of metaal kan ook hout tekenen van beschadiging vertonen. Hoewel hout het meest broze materiaal van deze drie is zal een beschadiging toch het minste gevolgen hebben. Door de rijkelijke nerfstructuren en hetzelfde massa-kleur vallen putjes helemaal niet op. Heb je toch een grote beschadiging dan kan dit makkelijk opgevuld en herkleurd worden zodat het opnieuw perfect matched.

 

Afwerkingsmaterialen
Een trap in hout wordt meestal vernist, gebeitst of geverfd. Enkel bij hout van een klasse I gebeurt het wel eens dat men houten trappen onbehandeld plaatst. Na verloop van tijd zijn dan wel gebruikssporen zichtbaar maar deze dragen bij tot het karakter van een trap in hout.

 

Houten trappen

 

Houten maatwerkMaatwerk: Prijs houten trap op maat

De prijs van een houten trap op maat wordt vooral interessant wanneer je moet werken met een kwartdraai, bordes of volledige draai. Hoewel hout als materiaal niet altijd de goedkoopste keuze is, zal de vlotte bewerkbaarheid en het lichte gewicht er toch voor zorgen dat het prijskaartje gunstig uitdraait.

Een trap met kwartdraai of bordes kost, afhankelijk van de houtsoort, tussen de 2000 en 4000 euro. In de lagere prijsklasse vind je dennenhout en vuren terug. In de hogere Franse eik, hardhout en beuk. Voor een vergelijkbare trap in beton of metaal zit je al snel aan 4000 à 5000 euro. De prijs van een rechte steektrap schommelt rond de 2500 euro zowel voor hout, metaal als beton.

Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina.

 

 

Stijlen

Of je nu een cottage, moderne of landelijke trap wenst, met hout zit je altijd goed! Door zijn vlotte bewerkbaarheid kan hout onnoemelijk veel vormen aannemen zodat het perfect aansluit bij jouw wensen. Een vos in de trapleuning, bolle vormen of een trapleuning die naadloos overloopt in de treden, alles is mogelijk! Hier zie je alvast enkele inspirerende voorbeelden:

Houten trap met leuning

 

Bij deze open woonkamer werd de trap geïntegreerd in het tv-meubel. Het resultaat is een echte eyecatcher die niet alleen zorgt voor sfeer maar ook voor heel wat plaatswinning en bergruimte.

 

Landelijke trap

 

In een landelijke woning mag een houten trap gewoon niet ontbreken! Pak je het goed aan dan is het net zoals bij bovenstaande woningen de blikvanger van je huis!

 

houten traphal

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde trappenmakers