Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verdreven trap

Heb jij al gehoord van een verdreven trap? Wanneer een trap een draaibeweging maakt, zijn de treden aan de binnenkant smaller dan aan de buitenkant. Dit noemen we ook wel een trap met ‘verdreven treden’. Benieuwd naar de mogelijkheden? Of wil je weten hoeveel zulke trappen precies kosten? Je ontdekt er hier alles over.

Ga snel naar:
Verdreven trap: prijs
Hoe je verdreven trap vormgeven?
Alternatief: de bordestrap
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Welk type verdreven trap kiezen?

Elke draaiende trap is in principe een trap met verdreven treden. En binnen deze categorie heb je keuze uit verschillende trapsoorten. We overlopen ze hieronder:

 

OPTIE 1: (kwart)draaitrap met verdreven treden

trap verdrijven

Een (kwart)draaitrap is een trap die een kwartslag van 90 graden maakt. Die draaiing kan zich op verschillende plekken voordoen: boven- of onderaan, maar ook een dubbele kwartdraai komt vaak voor. Net hierdoor past zo’n draaitrap makkelijk in hoeken en spaar je wat woonruimte uit. De resterende ruimte onder de trap kan je gebruiken als extra bergruimte of toilet. Net vanwege z’n specifieke toepassing, wordt dit type verdreven trap bijna altijd op maat gemaakt.

 

OPTIE 2: spiltrap of draaitrap met verdreven treden

verdreven trap

Een spiltrap dankt z’n naam aan het feit dat zulke trappen zich allemaal rond 1 centrale as krullen. Net daardoor neemt dit traptype het minste ruimte in beslag in vergelijking met de andere soorten. Dit type trap komt vaak voor in woningen met een beperkte woonoppervlakte (bv. appartementsgebouwen), maar is ook een elegante trap om in verbinding te staan met tussenverdiepingen, zoals een mezzanine. Spil- of draaitrappen zijn zowel als prefab constructie verkrijgbaar, als op maat.

 

OPTIE 3: wenteltrap met verdreven treden

trap verdreven treden

Op het eerste gezicht lijkt een wenteltrap sterk op een spiltrap. Het grote verschil is dat deze trap niet over een centrale draagstructuur beschikt. Dit resulteert in een majestueus ogende trap waarmee je meerdere ruimtes met elkaar kan verbinden. Het voordeel van een maatwerk wenteltrap is dat je deze zo steil kan maken als je wil. Dit is ideaal voor mensen die moeilijk(er) te been zijn en die een comfortabel begaanbare trap wensen.

 

BELANGRIJK: laat je verdreven trap uittekenen door een specialist!

Een verdreven trap ontwerpen en plaatsen is niet eenvoudig en vereist vakkennis. Verdreven treden moeten namelijk volledig berekend worden om te beantwoorden aan de veiligheidsnormen. Daarvoor komt een vakman eerst langs om alles tot in detail op te meten. Met deze informatie berekent hij de meest gunstige looplijn van je verdreven trap en tekent deze uit in een speciaal programma.

Een verdreven trap laten berekenen? Een ervaren trappenbouwer actief in je buurt helpt je graag verder. Start hier je aanvraag.

 

Verdreven trap: prijs

De kostprijs voor een trap met verdreven treden hangt af van het type trap, het gekozen materiaal en de complexiteit van het ontwerp. De prijs voor een trap op maat start doorgaans vanaf € 2.500 à 3000 (excl. btw, incl. plaatsing). Let op: afhankelijk van het luxeniveau van de trap kan die prijs al gauw oplopen tot € 10.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

BELANGRIJK: dit zijn richtprijzen. Veel hangt af van het uiteindelijke ontwerp van je realisatie, maar ook de plaatsingskosten bepalen mee de prijs van een verdreven trap. Wil je te weten komen hoeveel jouw trap je gaat kosten? Dan raden we aan om contact op te nemen met een ervaren trappenbouwer actief in je regio.

 

Hoe je verdreven trap vormgeven?

Verdreven trappen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Kies je resoluut voor een trap op maat? En heb je al een type draaitrap in gedachten? Dan kan je deze volledig naar wens vormgeven. Het is goed om op voorhand al even stil te staan bij de volgende zaken:

 

1. De materialen

Trappen kan je in diverse materialen laten vormgeven. Enkele van de meest voorkomende materialen om je trap met verdreven treden in te vervaardigen zijn hout (eik, rubberwood, …), staal en beton. Ook een combinatie is mogelijk en heeft esthetisch meteen een meerwaarde. Zo kan je bijvoorbeeld je trap met verdreven treden in beton laten afwerken met overzettreden in hout.

 

2. De treden

Je verdreven treden kunnen er op verschillende manieren uit komen te zien:

  • De dikte van de treden is een belangrijk aandachtspunt. De afmetingen zijn doorgaans aan enkele regels onderworpen. Zo mag de op- en aantrede van je trap niet hoger zijn dan 22 cm om het veilige gebruik ervan te garanderen.
  • De vormgeving van je traptreden kan ook variëren. Je kan kiezen tussen open en gesloten treden. Een open trap laat nog veel lichtinval toe, wat het ruimtegevoel ten goede komt. Een gesloten trap, daarentegen, is veiliger. Je kan er niet zomaar doorschieten wanneer je bv. gehaast de trap oploopt.

 

3. De afwerking

Met de finale afwerking van je trap kan je esthetisch en functioneel de puntjes op de i zetten van je trapontwerp. Laat je sfeervolle trapverlichting integreren? Ga je voor dat tikkeltje extra met een trapleuning in staal? Laat je anti-slip boordjes aanbrengen? Of hou je wel van een stijlvolle borstwering in glas? Het is allemaal mogelijk.

 

Vertrouw op een ervaren trappenbouwer!

Een trap op maat is in ieder opzicht de beste oplossing. Waarom? Omdat je zo zeker bent van een trap die volledig binnen de beschikbare ruimte past. Werk je samen met een trappenspecialist? Dan kan je gedurende het volledige proces op hem rekenen: van het uittekenen en het vervaardigen tot de plaatsing van je verdreven trap.

Gratis trappenbouwers vergelijken? Dat kan via ons aanvraagformulier.

 

ALTERNATIEF: de bordestrap

alternatief verdreven trap

Verdreven trappen zijn typerend voor draaiende en ronde trappen. Wil je echter verdreven treden vermijden? Dan is een bordestrap een mooi alternatief. In dit geval is de trap op bepaalde plekken onderbroken door een plateau (een ‘bordes’). Dit is de ideale trap om in grotere traphallen te gebruiken waar er meer ruimte is om de draaiing te maken. Daarnaast is een bordestrap veiliger voor gezinnen met kinderen of oudere mensen.

Prijs: vanaf € 5.000 (excl. btw, incl. plaatsing) voor een standaard uitvoering. Start hier je aanvraag.

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een vakspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van professionele trappenmakers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele trappenmakers