Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Trappenhuis.nl Hét infopunt voor traprenovatie & nieuwe trappen.
Vergelijk 50+ gespecialiseerde trappenmakers online!
header image
Trappenhuis.nl

Keldertrap

Wil je een keldertrap plaatsen? Dan moet die in de eerste plaats praktisch, veilig en onderhoudsvriendelijk zijn. Uit welke materialen kan je kiezen? Met welke aandachtspunten moet je zeker rekening houden? En hoeveel kost een keldertrap ongeveer? Je leest er alles over in dit artikel!

Ga snel naar: materialenprijsaandachtspuntenkeldertrap renoverenofferte aanvragen

 

Doe-het-zelf of professionele trappenbouwer?

Een keldertrap plaatsen is geen eenvoudige klus. Daarom doe je best een beroep op een professionele trappenbouwer. Dankzij zijn vakkennis en ervaring ben je zeker van een keldertrap…

  • met de juiste afmetingen: je keldertrap moet perfect passen in de kelderruimte. Een trappenbouwer meet daarom alles vooraf goed op.
  • op maat van jouw kelder: past in jouw kelder bv. eerder een rechte trap of een kwartdraaitrap?
  • in het juiste materiaal: past in jouw kelder een houten keldertrap? Of eerder een betonnen of metalen keldertrap? Een vakman vertelt je graag meer over de eigenschappen van deze verschillende materialen.
  • die praktisch en veilig is: de hoogte tussen 2 treden moet telkens even hoog zijn, de treden zijn best breed genoeg, …

 

TIP: een professionele trappenbouwer kan je adviseren over een keldertrap op maat van jouw wensen en situatie. Bovendien zorgt hij ook voor een correcte plaatsing van je trap. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij trappenbouwers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Materialen keldertrap

De meeste keldertrappen zijn vervaardigd uit de volgende materialen, gerangschikt van goedkoop naar duur:

 

houten keldertrap 1) Houten keldertrap

Hout is het meest gebruikte en ook het goedkoopste materiaal voor een keldertrap. Bovendien hebben houten trappen een natuurlijke, authentieke look en zijn ze licht van gewicht.

Belangrijk: hout heeft onderhoud nodig, zeker in een vochtige ruimte als een kelder. Wil je een duurzame houten trap? Laat hem dan vernissen. Zo gaat hij tot 20 jaar mee. Als je de trap niet gebruikt met je schoenen, is dat zelfs dubbel zo lang. Zorg er ook voor dat er geen vochtproblemen zijn in de kelder (hout is gevoelig voor vocht) en dat de houten keldertrap niet in contact komt met je keldermuren en -vloer.

→ Richtprijs: vanaf 1.500 euro (incl. plaatsing en excl. btw)
Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

metalen keldertrap 2) Metalen keldertrap

Metaal is een heel sterk materiaal. Een dunne metalen keldertrap is dus voldoende, waardoor hij weinig plaats inneemt. Ook een metalen trap is relatief licht en valt dus makkelijk te plaatsen. Bovendien is metaal slijtvast en gaat het een leven lang mee bij een normaal gebruik.

Belangrijk: om roestplekken te vermijden, kies je best voor gegalvaniseerd of gecoat ijzer. Dat is ook goedkoper dan andere metalen als inox of aluminium. Daarnaast kan je ook kiezen uit verschillende soorten treden: roostertreden, perfotreden met kleine gaatjes, gesloten treden, …

→ Richtprijs: Vanaf 4.000 euro (incl. plaatsing en excl. btw)
Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

betonnnen keldertrap 3) Betonnen keldertrap

Beton is een enorm stevig materiaal. Net als bij metaal is een betonnen keldertrap nauwelijks vatbaar voor slijtage of krassen. Daarnaast is beton ook vuurbestendig en vormvast. Je zal dus geen last hebben van krakende treden.

Belangrijk: het is vooral interessant om een betonnen keldertrap te laten plaatsen tijdens de fase van de ruwbouw. Een prefab betontrap is niet geschikt voor een kelder in een bestaande woning en een betonnen keldertrap ter plaatse bekisten en storten is zeer arbeidsintensief.

→ Richtprijs: vanaf 100 euro per niet-gepolierde trede en 200 euro per gepolierde trede (excl. plaatsing en btw)
Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

 

Prijs keldertrap

De prijs van een keldertrap op maat hangt af van verschillende factoren: de afmetingen, het materiaal en de vorm van de trap, de moeilijkheidsgraad van de werken, de afwerking, … Voor een eenvoudige, rechte keldertrap mag je rekenen op een prijs tussen de 1.500 en 5.000 euro, incl. plaatsing en excl. btw.

Let op, de prijzen kunnen verschillen per trappenbouwer. Je doet er daarom goed aan om offertes aan te vragen bij 2 à 3 verschillende trappenbouwers. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook voorgestelde modellen, materialen, … vergelijken. Via de offerteservice kan je vrijblijvend offertes en voorstellen aanvragen en vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

keldertrap

 

Aandachtspunten keldertrap

Het materiaal van je trap naar de kelder is 1 ding. Maar voor een veilige en praktische keldertrap hou je best ook rekening met de volgende aandachtspunten:

 

    1. Rechte trap of kwartdraaitrap?

      Heb je voldoende ruimte? Kies dan voor een rechte trap. Dat is handiger als je spullen naar boven en beneden moet dragen. Een kwartdraaitrap neemt minder ruimte in beslag, maar het is iets minder praktisch.

    2. Kies voor een leuning

      Uit esthetische overwegingen kan je een leuning bij een gewone trap nog achterwege laten. Dat doe je beter niet bij een keldertrap. Die ruimte is vaak donkerder en je sjouwt meestal wel iets naar beneden of naar boven. Dan is houvast geen overbodige luxe.

    3. Zorg voor antislip

      Ook met antislip kan je een pijnlijke valpartij vermijden. Bij een houten keldertrap kan je bv. kiezen voor een antislip-vernis met een fijne korrel. Ook antislip-tapes en antislip-strips zijn mogelijke opties.

    4. Kies voor brede treden met dezelfde hoogte

      Afhankelijk van de beschikbare ruimte maak je de treden van je keldertrap best breed genoeg. De trap is best ook niet te steil en de hoogte tussen 2 treden moet overal dezelfde zijn. Anders loop je het risico op een pijnlijke tuimeling.

TIP: wil je zeker zijn van een veilige en handige keldertrap op maat van jouw project en wensen? Laat je dan adviseren door een professionele trappenbouwer. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offertepagina.

 

 

Keldertrap renoveren

Wil je liever je bestaande keldertrap renoveren in plaats van een nieuwe keldertrap te kopen? Dan kan je kiezen voor 1 van de volgende mogelijkheden:

  1. Overzettreden: hierbij laat je de bestaande treden bekleden met nieuwe treden. Die zijn beschikbaar in verschillende materialen: hout, staal, … Je kan overzettreden gebruiken bij rechte trappen en draaitrappen (op maat gezaagd).
  2. Herschilderen: als de oude verflagen verwijderd zijn, kan je de keldertrap laten herschilderen met een grondlaag en een slijtvaste lakverf.
  3. Zandstralen: een houten trap kan je ook laten zandstralen. Hierbij spuit de vakman een straalmiddel met kleine korrels op de trap tot de originele houtstructuur weer zichtbaar is. Daarna kan je de keldertrap opnieuw behandelen met vernis, olie of beits.

TIP: laat je je keldertrap beter renoveren of vervangen? Een vakman kan je advies op maat geven. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde trappenmakers