Buitentrappen
Met een buitentrap kun je op vrij eenvoudige manier niveauverschillen overbruggen. Het aantal toepassingen is onbegrensd en omdat het oog ook wat wil zijn buitentrappen in een groot scala aan vormen, materialen en afwerkingen verkrijgbaar. Wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende materialen met hun bijhorende kostprijs vind je terug in dit artikel.
Betonnen buitentrappen
Betonnen buitentrappen zijn in de regel vriendelijk geprijsd, sterk en gaan lang mee. Je kunt ze als prefab-element kopen of op locatie laten storten. Verder is het ook mogelijk om zelf een trap te maken met losse traptreden van beton. Het nadeel van een betonnen trap is dat je de treden regelmatig schoon moet spuiten om te voorkomen dat deze glad gaan worden door mossen en algen. Door het beton te laten impregneren met een vochtafstotend product kun je dit probleem zo veel mogelijk minimaliseren. Soms worden betontrappen omwille van slipgevaar voorzien van houten treden of van anti-slip profielen. Een betonnen trap hoeft overigens niet louter functioneel te zijn. Er zijn tegenwoordig allerlei stijlvolle combinaties mogelijk die zich vooral goed lenen voor moderne architectuur.
Voordelen: relatief goedkoop, sterk, duurzaam
Nadelen: kans op mossen en algen (gladheid)
Prijs: Sterk afhankelijk van de oppervlakte en bereikbaarheid. Vraag hier offertes aan.
Metalen buitentrappen
Een metalen buitentrap is licht, sterk en je kunt er grote overspanningen mee overbruggen. Verder behoeft het metaal meestal geen onderhoud en gaat het een leven lang mee. Waar je wel rekening mee moet houden is dat een dergelijke trap totaal anders aanvoelt dan een houten of stenen trap. Afhankelijk van het soort trap en de afwerking ervan zul je enig geluid horen wanneer je er overheen loopt maar dit hangt af van de constructie en het soort treden. Metalen trappen kunnen namelijk uitgevoerd worden met hardhouten treden waardoor contactgeluid geminimaliseerd kan worden. Met metaal zijn zijn allerlei spannende combinaties mogelijk (glazen balustrades, treden van hout of natuursteen, inox in plaats van gegalvaniseerd staal, aluminium, enz.)
Voordelen: licht materiaal, lange levensduur, geen onderhoud
Nadelen: wat koelere uitstraling, mogelijk contactgeluid (en resonanties) bij het belopen
Kostprijs: Vraag hier offertes op maat aan bij gespecialiseerde trappenbouwers.
Houten buitentrap
Houten trappen hebben een warme uitstraling en voelen authentiek aan tijdens het belopen. Het grote voordeel van hout is dat het makkelijk bewerkt kan worden en dat het flexibel ingezet kan worden als materiaal. Het aanbod aan vormen en houtsoorten is vrij uitgebreid. Soms worden alléén de traptreden gemaakt van weerbestendige hardhoutsoorten als azobé of bankirai en gebruikt men voor de rest van de trap een andere houtsoort. Maar meestal kiest men voor een massieve hardhouten trap of een massieve trap van geïmpregneerd hout. Een houten trap kan ook geschilderd zijn of gebeitst in een bepaalde kleurtint.
Voordelen: authentieke uitstraling, grote keuze aan stijlen, vormen en houtsoorten.
Nadelen: regelmatig onderhoud nodig (schilderen, oliën, beitsen), duurzaamheid is afhankelijk van het onderhoud en de gekozen houtsoort.
Wil je liever geen massieve houten trap? Kies dan voor een stenen of metalen trap met hardhouten traptreden. Het onderhoud is dan minimaal en je hebt met een dergelijke trap toch enigszins de warme uitstraling van hout. Dergelijke combinaties van hout en steen of metaal en hout, lenen zich ook goed voor moderne architectuur.
Stenen buitentrap (natuursteen)
Natuursteen is een uitgelezen materiaal om visueel aantrekkelijke trapconstructies te maken die sterk zijn en een leven lang mee gaan. Voor traptreden buiten gebruikt men vaak blauwe hardsteen (Belgisch of Vietnamees) maar er zijn nog tal van andere steensoorten die geschikt zijn zoals schisteuze zandsteen, basalt en graniet. Natuursteen heeft een vrij robuuste uitstraling en is nagenoeg in iedere buitenomgeving toepasbaar. Je kunt er weliswaar geen spiltrap van maken, zoals je dat met metaal of hout wel kunt maar natuursteen kan wel als trapbekleding op gebogen trappen worden toegepast.
Voordelen: robuuste natuurlijke uitstraling, lange levensduur
Nadelen: vrij kostbaar, tijdrovend om te plaatsen omdat de trap uit losse elementen bestaat. Moet geplaatst worden op een stevige fundering van (gestabiliseerd zand, beton).
Combineren van materialen
Tegenwoordig zijn beton, metaal, glas, hout en kunststof goed met elkaar te combineren. Wat dat betreft hoef je dus eigenlijk niet bang meer te zijn dat je betonnen of metalen trap er saai uit zal zien. Vanzelfsprekend betaal je voor een designtrap een pak meer dan voor een standaard metalen trap zonder detaillering maar luxe materialen zoals roestvrij staal zijn nu eenmaal een stuk kostbaarder om te produceren dan bijvoorbeeld gegalvaniseerd staal of aluminium. Door materialen te combineren kun je echter ook kosten besparen. Zo kun je een metalen trap voorzien van hardhouten treden of treden van natuursteen.
Kostprijs: Vraag hier offertes op maat aan bij gespecialiseerde trappenbouwers.
Buitentrap als deel van de woning
Wil je de bovenverdieping van je woning voorzien van een afzonderlijke ingang, dan is een afgesloten trap een prima keuze. Bij bovenstaande woning werd er gekozen voor een buitentrap die afgesloten werd met glas zodat het contrast tussen oud en nieuw duidelijk zichtbaar is.