Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Trappenhuis.nl Hét infopunt voor traprenovatie & nieuwe trappen.
Vergelijk 50+ gespecialiseerde trappenmakers online!
header image
Trappenhuis.nl

Spiltrap

Een spiltrap of draaitrap mag je alvast niet verwarren met een wenteltrap. Het verschil tussen beide? Bij een spiltrap zijn de traptreden bevestigd aan een centrale spil. Een wenteltrap draait niet rond 1 centrale as maar om een vrije ruimte heen. De bovenste en onderste traptrede vormen daarbij de verbinding tussen 2 verdiepingen. Een overzicht van de eigenschappen, materialen en prijzen van een spiltrap vind je hier.

Ga snel naar: mogelijke afwerkingenprijzen – alternatievenofferte aanvragen

 

Kenmerken spiltrap

Bij een spiltrap of draaitrap vertrekken de traptreden vanaf de middenboom of centrale spil. Aan de buitenkant zweven ze en zijn ze al dan niet voorzien van een leuning of worden ze ondersteund door een trapboom of de muur. Het grondvlak is cirkelvormig of veelhoekig.

Voordelen: een spiltrap neemt weinig plaats in en is verkrijgbaar in zowel prefab als op maat.

Nadeel: het verhuizen van grote spullen is door de spiraalvormige opbouw moeilijker.

Ideaal voor: kleine ruimtes of als trap naar tussenverdiepingen, de mezzanine, kelder of zolder.

spiltrap

 

Mogelijke materialen en uitvoeringen

Het basismateriaal van een spiltrap is hoofdzakelijk staal. Dit licht en flexibel materiaal biedt ook voordelen voor bijvoorbeeld de afwerkingen van de leuning en traptreden. Je kan een spiltrap volledig in staal afwerken of kiezen voor een combinatie met andere materialen zoals hout, beton, traanplaat, … Laat je alvast inspireren door onderstaande afwerkingen voor spiltrappen.

 

Spiltrap staal

spiltrap staal

Op bovenstaande foto zijn zowel de middenboom, leuning als traptreden afgewerkt in staal. Het draagt mooi bij tot de industriële setting van het interieur. Hoewel het minder vaak voorkomt, vind je spiltrappen ook in aluminium en beton (zie foto hieronder).

 

Spiltrap beton

spiltrap beton

De betonnen spiltrap in de toren hierboven is een overduidelijk voorbeeld van maatwerk. Vooraf aan de installatie van een spiltrap gaan vaak heel wat opmetingen en rekenwerk. Op bovenstaande foto zie je duidelijk hoe de betonnen traptreden vanuit de centrale betonnen spil vertrekken en spiraalgewijs naar boven draaien.

 

Spiltrap hout

spiltrap hout

In het voorbeeld hierboven vormt metaal de basis voor de centrale spil, traptreden en leuning. Opvallend is wel de combinatie van de metalen traptreden met hout. Voor de afwerking van de treden wordt vaak gewerkt met meerdere materialen. Populair zijn onder meer hout, staal, beton, traanplaat (zie onderstaande foto) en zelfs glas.

 

Spiltrap met traanplaat

spiltrap traanplaat

Naast hout zijn ook traanplaten een mogelijke afwerking voor de treden van spiltrappen. Dit reliëfvormige, ruwe materiaal met anti-slipfunctie wordt vooral gebruikt voor brand- en vluchttrappen van bedrijfs- en openbare gebouwen. In woningen dragen traanplaten bij tot een industriële stijl. Naast metaalgrijs, zoals op bovenstaande foto, zijn traanplaten ook verkrijgbaar in verschillende andere kleuren.

 

Prijzen spiltrap

De prijs van spiltrappen is afhankelijk van verschillende factoren zoals het gebruikte materiaal, de afmetingen, de plaats van de trap in je woning, de afwerking van de leuning, … Je keuze voor een standaard trap of een spiltrap op maat heeft de grootste invloed op de prijs.

  • Voor zelfbouwpakketten schommelen de prijzen gemiddeld tussen 500 en 1.600 euro (incl. btw).
  • Je kan ook een spiltrap op maat laten maken door een professionele vakman. Deze werkt met kwalitatieve materialen en heeft de nodige kennis en ervaring om je te verzekeren van een correcte plaatsing en mooi resultaat. Gemiddeld mag je rekenen op minimum 2.000 à 3.000 euro (incl. btw, excl. plaatsing).

 

Tip: vergelijk prijzen

Wil je een spiltrap op maat laten maken? Vraag dan offertes aan bij verschillende vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, realisaties,  … vergelijken. Op die manier kan je makkelijker het beste voorstel kiezen en bespaar je heel wat geld. Ontvang vrijblijvende voorstellen om inzicht te krijgen in de prijzen voor een spiltrap en mogelijke alternatieven via het offerteformulier.

 

Alternatieven voor spiltrap

Andere opties? Die zijn zeker voor handen! Al hangt veel af van je persoonlijke smaak, wensen en de beschikbare oppervlakte.

 

Wenteltrap

wenteltrap

Zoals reeds gezegd, in tegenstelling tot een spiltrap draait een wenteltrap niet rond een middenboom of centrale spil. De trap draait om een vrije ruimte heen. De bovenste en onderste traptrede vormen de verbinding met de boven- en onderverdieping. Uitvoering: zowel steil als lang uitgerekt en elegant.

 

Kwartdraaitrap

kwartdraaitrap

Ook dit type trap past perfect in je woonkamer of in een kleine inkomhal. Eigenlijk is het een rechte steektrap met boven- of onderaan een kwartdraai van 90°. Opvallend daarbij is dat niet alle treden even groot of breed zijn.

 

Steektrap

steektrap

Rechttoe-rechtaan. Een steektrap of molenaarstrap past in elk interieur. Dit type trap is recht en bevat geen draaiingen. Dat maakt een steektrap relatief makkelijk qua plaatsing en ook goedkoop in prijs.

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde trappenmakers