Kwartdraai trap
Ben je op zoek naar een praktische trap voor in een kleinere inkomhal of in je woonkamer? Dan kom je al snel bij een kwartdraai trap uit. Dankzij de kwartslag van 90 graden past zo’n trap makkelijk in hoeken en spaar je ruimte uit. Wat zijn de andere voordelen van zo’n trap met een kwartdraai? Uit welke uitvoeringen kan je kiezen en wat met de prijs? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!
Ga snel naar:
Voordelen van een kwartdraaitrap
Welke mogelijke uitvoeringen?
Kwartdraai trap prijs
Waarom trappenbouwer inschakelen?
Mogelijke alternatieven
Vraag vrijblijvend offertes aan
Wat is een kwartdraai trap?
Een kwartdraaitrap is een rechte steektrap met een draai naar links of rechts van 90 graden. Je kan kiezen uit 3 types:
- Kwartdraai trap onder: bij deze trap bevindt de kwartdraai zich onderaan, gevolgd door een recht stuk omhoog tot aan de volgende verdieping.
- Kwartdraai trap boven: dit is een rechte steektrap met op het einde een kwartdraai naar links of rechts. Dit type komt het minst voor.
- Dubbele kwartdraai trap: de naam spreekt voor zich. Dit type kwartslag trap heeft zowel onderaan als bovenaan een kwartdraai naar links of rechts. Tussen die 2 spillen voor de kwartdraaien bevindt zich een aantal rechte treden.
Kwartdraaitrap kopen? Voor advies en prijzen op maat kan je terecht bij een ervaren trappenbouwer actief in je buurt. Via onze offerteservice kan je gratis en vrijblijvend meerdere vakmannen in je buurt contacteren. Start hier je aanvraag!
Voordelen van een kwartdraaitrap
Let op: verwar een kwartdraai trap niet met een bordestrap. Dat laatste type bestaat uit 2 rechte steektrappen met daartussen een horizontaal oppervlak. Bij een kwartslagtrap zijn niet alle treden even groot en breed in de bocht. Tegenover dit nadeel staan echter vooral voordelen:
- Stijlvolle, dynamische uitstraling: een trap met een kwartdraai oogt klassevol en geeft ook dynamiek aan je interieur. In de meeste gevallen gaat het ook om maatwerk, waardoor je van je kwartslagtrap een echte esthetische blikvanger kan maken.
- Ruimtebesparend: met een kwartdraaitrap spaar je eenvoudig ruimte uit in je woning. Bovendien kan je onder het rechte gedeelte een berging, kleerkasten of zelfs een extra toilet integreren zonder ook maar enig plaatsverlies.
- Ideaal voor kleinere ruimtes: voor een rechte steektrap heb je behoorlijk wat ruimte nodig. Is je inkomhal echter aan de kleine kant? Dan is een trap met een kwartdraai ideaal. Zo’n trap kan je namelijk makkelijk in een hoek doen passen.
- Vele uitvoeringen: trappen met een kwartdraai zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, met open of gesloten treden, … Samen met je trappenbouwer kan je dus je gedroomde trap op maat samenstellen. Verder lees je meer over de mogelijke uitvoeringen van kwartdraai trappen.
Op zoek naar ervaren trapspecialisten in je buurt? We brengen je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere trappenbouwers via onze offerteservice.
Mogelijke uitvoeringen van trappen met een kwartdraai
Een kwartdraaitrap is 1 specifieke trapvorm, maar het aanbod is er niet minder breed om. Je kan eenvoudig jouw ideale trap vormgeven door de volgende keuzes te maken:
1. Welke materialen?
De meeste trappen met een kwartdraai zijn gemaakt van hout (eik, beuk, rubberwood, …). Toch kan je ook zo’n trapvorm laten vervaardigen in metaal, beton of zelfs glas. Of waarom geen materialen combineren? Zo kunnen houten traptreden in combinatie met een trapframe in zwart staal bv. erg stijlvol ogen.
2. Open of gesloten treden?
Met open traptreden creëer je een groter ruimtegevoel en meer lichtinval in je woning. Daar staat wel tegenover dat er ook meer warmteverlies is. Je kan ook kiezen voor een gesloten trap met een stootbord tussen elke trede. Denk bv. aan een elegante Z-trap met een kwartdraai. Bij dit type lopen de treden en de stootborden mooi in elkaar over, zodat de naden amper zichtbaar zijn.
3. Welke afwerking?
Met de afwerking zet je de kroon op het werk van je nieuwe kwartdraaitrap. Ga je voor een strakke of landelijke balustrade in inox of smeedijzer? Laat je trapverlichting aanbrengen in je treden of aan de zijkant van je trap? Die puntjes op de i geven je nieuwe trap nog een extra esthetische én functionele meerwaarde.
4. Met trapboom of zwevend?
Heb je een strak en modern interieur? Dan kan je ook een zwevende trap met een kwartdraai laten maken. Door die zwevende treden voelt je woonruimte nog veel groter aan. Voor de veiligheid kan je werken met een zwevende trapleuning of glazen platen als borstwering. Hou je het liever iets budgetvriendelijker? Dan kan je natuurlijk ook kiezen voor een klassieke trap met een trapboom.
TIP: vergelijk voorstellen van meerdere trapspecialisten!
Wil je een zo breed mogelijk beeld van de mogelijkheden voor jouw trap met kwartdraai? Dan contacteer je best meerdere trapspecialisten. Het aanbod kan namelijk verschillen van vakman tot vakman. Bovendien kan je door meerdere voorstellen aan te vragen ook de adviezen, werkwijzen, prijzen, … van die trappenbouwers vergelijken. Dat is de beste garantie op een doordachte keuze tegen een correcte prijs!
Vrijblijvend offertes ontvangen? Via onze offerteservice brengen we je gratis in contact met meerdere gespecialiseerde trappenbouwers actief in je buurt!
Kwartdraai trap prijs
De prijs van een kwartdraaitrap hangt vooral samen met de afmetingen, de gekozen materialen, de trapopbouw en het afwerkingsniveau (bv. balustrade, trapverlichting, …). Zo kan je een standaard houten trap met kwartdraai al kopen vanaf 2.500 euro (excl. btw, incl. plaatsing), maar kan een luxueuzere gesloten Z-trap met kwartdraai je bv. al snel tot 12.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing) kosten.
Een precieze prijs voor jouw kwartdraaitrap? Dan vraag je best prijsvoorstellen op maat aan bij meerdere trapspecialisten actief in je buurt. Zo kan je niet alleen die totaalprijzen, maar ook mogelijke uitvoeringen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!
Waarom trappenbouwer inschakelen?
Ben je een handige doe-het-zelver en heb je ervaring met trapwerken? Dan kan je eventueel je kwartdraai trap zelf maken. Een andere optie is een prefab kwartdraaitrap kopen en deze zelf plaatsen. In de meeste gevallen gaat het bij dit type trappen echter om maatwerk en werk je best samen met een ervaren trappenbouwer. Dankzij de expertise van zo’n specialist kan je rekenen op…
- Correcte opmetingen + analyse van de ruimte: een trappenbouwer komt eerst bij je langs om alle nodige opmetingen uit te voeren en de bouwkundige situatie onder de loep te nemen. Zo’n analyse is essentieel met het oog op een optimaal eindresultaat.
- Trap berekenen met kwartdraai: na alle opmetingen zal de vakman de kwartdraai trap berekenen. Zo past die precies binnen de beschikbare ruimte. Eventueel werkt de trappenbouwer met een haarfijn 3D-ontwerp, zodat je een mooi beeld krijgt van je toekomstige trap.
- Vakkundige plaatsing: is de kwartdraaitrap helemaal op maat gemaakt? Dan zorgt de trapspecialist voor een vakkundige plaatsing volgens de regels van de kunst. Dankzij zijn ervaring en gespecialiseerd gereedschap gaat het plaatsen van je nieuwe trap ook snel.
- Kwalitatieve materialen: een trapspecialist werkt enkel met hoogwaardige materialen voor je nieuwe trap. Tegelijkertijd houdt hij bij het ontwerp ook rekening met je vooropgestelde budget. Zo geniet je van een duurzame trap met een lange levensduur binnen jouw prijscategorie.
- Garantie op de werken: samenwerken met een vakman staat ook gelijk aan financiële bescherming. Zo geniet je altijd van een garantie op de werken en op je trap zelf. Als je gaat doe-het-zelven, moet je zelf opdraaien voor mogelijke extra kosten.
BELANGRIJK: wil je al binnen enkele werkdagen in contact komen met trapspecialisten voor een verkennend gesprek? Dat kan eenvoudig en volledig vrijblijvend via onze offerteservice.
Mogelijke alternatieven voor kwartdraai trappen
In kleinere ruimtes past een kwartdraaitrap doorgaans perfect, maar ook dan zijn er nog andere trapvormen mogelijk. Heb je veel ruimte om een trap te plaatsen? Dan heb je ook meer keuzemogelijkheden. Een kort overzicht van de mogelijke alternatieven:
- Draaitrap: dit type trap draait rond 1 centrale as. Daarom spreken we ook wel over een ‘spiltrap‘. Van boven gezien vormt de trap een halve cirkel, waardoor die erg weinig plaats inneemt. Ideaal dus als trap naar een tussenverdieping of mezzanine.
- Rechte steektrap: dit is de meest eenvoudige trapvorm. Er zit geen draai in, waardoor het een erg veilig traptype is. Een steektrap is ook ideaal als je grote dingen naar boven of beneden wil slepen. Let op: voor een rechte steektrap heb je wel voldoende ruimte nodig (bv. een lange hal of grote woonkamer).
- Bordestrap: deze trapvorm bestaat uit 2 rechte steektrappen, met daartussen een horizontaal oppervlak (‘bordes’). Dat rustpunt zorgt voor een gebruiksvriendelijke en veilige trap. Onder het bordes is er ook nog ruimte die je kan benutten (bv. opbergplaats). Net als bij een rechte steektrap past deze trapvorm echter vooral in grotere ruimtes.
- Wenteltrap: dit type trap lijkt wat op een spiltrap, maar neemt veel meer ruimte in. Er is ook geen fysieke spil aanwezig. Het gaat doorgaans om puur maatwerk, waardoor de kosten ook hoger liggen dan bij andere types trappen. Vooral in lofts en grote inkomhallen komt een wenteltrap tot zijn recht.
BELANGRIJK: laat je adviseren door een ervaren trapspecialist!
Een trap volledig op maat van jouw wensen, woning én budget? Dat is een kolfje naar de hand van een trapspecialist. Die bekijkt de mogelijkheden voor jouw trap en doet verschillende voorstellen (materiaal, afwerking, …). Op basis van die gerichte adviezen stel je dan samen je gedroomde trap samen.
Vrijblijvend trapspecialisten vergelijken? Heel eenvoudig, je kan snel verschillende voorstellen aanvragen via het onderstaande offerteformulier: