Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Trappenhuis.nl Hét infopunt voor traprenovatie & nieuwe trappen.
Vergelijk 50+ gespecialiseerde trappenmakers online!
header image
Trappenhuis.nl

Luie trap

Wil je je trap vernieuwen? Ben je op zoek naar een trap met een unieke uitstraling? En heb je genoeg ruimte in je huis? Dan is een luie trap zeker een aanrader. Maar wat is dit nu precies? Wat zijn de voor- en nadelen? Welke uitvoeringen zijn er? Wat kost deze soort trap? En welke alternatieven zijn er? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen luie trap
Uitvoeringen luie trap
Prijs luie trap
Waarom trapspecialist inschakelen?
Mogelijke alternatieven
Vergelijk gratis je offertes

 

 

Wat is een luie trap?

Een luie trap bestaat uit treden met een grote aantrede en een kleine optrede. Daardoor is de hellingshoek van luie trappen erg klein. Over het algemeen spreken we over een luie trap bij een hellingsgraad van minder dan 45 graden. Ze komen voornamelijk voor in openbare gebouwen zoals zwembaden, maar ze zijn ook geschikt voor in huizen. Ze zijn dan een echte blikvanger én veilig.

Luie trap laten plaatsen? Schakel een ervaren trapspecialist in voor een juiste plaatsing en een mooi eindresultaat. Vind een betrouwbare trappenbouwer in je buurt.

luie trap

 

Voor- en nadelen luie trap

Luie trappen hebben voor- én nadelen. We zetten de belangrijkste hieronder op een rijtje:

  • Makkelijk beloopbaar: door de beperkte hellingshoek van luie trappen merk je amper dat je een trap op- of afloopt. Zeker wanneer je slecht te been bent, is zo’n trap dus erg comfortabel.
  • Unieke uitstraling: een luie trap is een echte blikvanger in je huis en geeft je interieur een unieke uitstraling. Bovendien hebben deze trappen een luxueuze look.
  • Veilig: door de beperkte hellingshoek zijn luie trappen erg veilig. Vooral voor mensen die slecht te been zijn of kinderen maken de lage treden een verschil.
  • Veel mogelijkheden: tot slot kan je je luie trap ook nog op verschillende manieren vormgeven. Zo kan je kiezen tussen uiteenlopende materialen, afmetingen, afwerkingen…

 

  • Neemt veel ruimte in: een luie trap met grote aantreden neemt meer ruimte in beslag dan de meeste andere soorten trappen.

 

Uitvoeringen luie trap

Er zijn vele uitvoeringen beschikbaar voor een luie trap. Een overzicht met de mogelijkheden:

 

1. Afmetingen

Een luie trap heeft altijd een lage optrede en een grote aantrede. De optrede van deze trap is ongeveer 16 à 17 cm. De lengte van de aantrede is daarbij variabel. Zeker in openbare gebouwen is deze vaak vrij lang, om de trap geschikt te maken voor grotere groepen. Hoe lang de aantrede is, hangt dus vooral af van de mogelijkheden en je voorkeur.

 

2. Materialen

Een luie trap is beschikbaar in verschillende materialen. De meest voorkomende zijn hout, beton en metaal. Een houten trap zorgt voor een unieke uitstraling en is vrij budgetvriendelijk. Een trap van beton is dan weer erg onderhoudsvriendelijk en stevig, en ook een metalen trap is sterk en ideaal voor grotere overspanningen.

 

3. Binnenshuis of buitenshuis

Verder kan je ook kiezen voor een luie trap voor binnen of buiten. Binnenshuis is zo’n trap bijvoorbeeld ideaal in een hal. Maar je kan zo’n trap dus ook perfect buiten gebruiken. Denk maar aan een trap naar je terras of op een tuinpad. Daarnaast kan je ze zelfs gebruiken in zwembaden voor eenvoudige en veilige toegang.

 

4. Treden

Je kan voor je luie trap kiezen tussen open of gesloten treden. Ook deze keuze heeft een groot effect op de uitstraling van je trap. Bij open treden zit er geen stootbord tussen de treden en heb je meer lichtinval en een groter ruimtegevoel. Bij een gesloten trap zit er wel een verticaal stootbord tussen elke trede. Daardoor zijn deze trappen veiliger en beter bestand tegen warmteverlies.

 

5. Afwerking

Tot slot kan je ook nog de afwerking van je trap kiezen. Zo kan je bijvoorbeeld ook je trapleuning op vele verschillende manieren vormgeven. Of je kan sfeervolle trapverlichting laten plaatsen. Vraag zeker eens naar de mogelijkheden bij een trappenspecialist. Zo vind je gegarandeerd de ideale oplossing voor jouw huis. Ontvang advies op maat van een trappenspecialist.

 

Prijs luie trap

De prijs voor een luie trap begint gemiddeld vanaf € 2.000 à 5.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Die prijs hangt wel af van een aantal factoren, zoals het gekozen materiaal, de afmetingen, de moeilijkheidsgraad van de klus, de gewenste afwerking, …

LET OP: de prijzen voor een luie trap kunnen ook verschillen van trapspecialist tot trapspecialist. Vraag daarom altijd offertes aan bij meerdere experts. Zo kan je gericht prijzen, maar ook voorstellen, adviezen, mogelijke uitvoeringen… vergelijken. Ontvang gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen.

 

luie trap afmetingen

 

Waarom een trapspecialist inschakelen?

Een nieuwe trap plaatsen is geen eenvoudige klus en vereist veel expertise. Om zeker te zijn van een correct geplaatste trap en een mooi eindresultaat, schakel je dus een ervaren trapspecialist in. Zo profiteer je van de volgende voordelen:

  • Bespreking mogelijkheden: een trappenspecialist kan bij jou langskomen om de beschikbare ruimte op te meten en kan dan verschillende mogelijkheden voorstellen. Door samen te werken met een vakman kan je jouw toekomstige trap dus helemaal naar eigen wens vormgeven.
  • Vakkundige plaatsing: een professionele installateur heeft de nodige kennis en expertise om je luie trap efficiënt te plaatsen. Bovendien verloopt het werk zo ook snel en ben je zeker van een mooi eindresultaat.
  • Kwalitatieve materialen: een vakspecialist maakt alleen gebruik van hoogwaardige materialen voor de opbouw van je luie trap. Dat geldt voor zowel de treden als de trapleuning, de eventuele sfeerverlichting, …
  • Garantie: als je je trap laat plaatsen door een expert, dekt deze ook altijd eventuele bijkomende kosten en heb je garantie op de werken en de trap zelf. Als je zelf je trap plaatst, ben je ook zélf verantwoordelijk voor onverwachte extra kosten en is er geen financiële bescherming.

TIP: via onze offerteservice kan je vrijblijvend offertes van meerdere experts vergelijken, waardoor je nog extra kosten kan besparen. Vul daarom zeker het offerteformulier in en vind een geschikte specialist.

 

wat is een luie trap

 

Mogelijke alternatieven

Ben je nog niet zeker of een luie trap wel de beste keuze is voor jou? Bekijk dan zeker ook de volgende alternatieven:

 

1. Steektrap

Een steektrap is een gewone, rechte trap tussen 2 verdiepingen. Het is de simpelste en meest voorkomende trap in woningen, omdat deze in praktisch in elke ruimte kan worden geplaatst. Door deze eenvoud is de plaatsing vrij gemakkelijk en blijft de prijs ook vrij laag. Het nadeel van rechte trappen is dat ze wel veel ruimte in beslag nemen. Zeker wanneer je voor een steektrap met luie treden kiest, heb je heel wat beschikbare ruimte nodig.

 

2. Kwartdraaitrap

Een kwartdraaitrap is een steektrap die onderaan, bovenaan of op beide plekken een draai heeft van 90 graden. In tegenstelling tot een luie trap neemt een kwartdraaitrap weinig plek in beslag en is het dus ideaal voor kleinere woningen. Bovendien kan je onder de trap gemakkelijk een berging of kast integreren, waardoor je nog meer ruimte bespaart. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een luie trap met een kwartdraai om de voordelen van beide soorten trappen te combineren.

 

3. Bordestrap

Een bordestrap is een trap met 2 of meer rechte steektrappen. Tussen deze trappen zijn ook 1 of meerdere platformen of ‘bordessen’ aanwezig. Net zoals een luie trap neemt een bordestrap veel ruimte in beslag, maar is deze ook goed toegankelijk en veilig, vooral in combinatie met een trapleuning of wand. Het voordeel van een bordestrap is dat je in je trap altijd een bepaald rustpunt hebt. Een bordestrap is vooral aan te raden wanneer je veel ruimte tot je beschikking hebt en je een draai moet maken om de bovenverdieping te bereiken.

 

Welke trap kies ik?

Wat is nu de meest geschikte trap? Dit hangt af van je persoonlijke situatie, voorkeuren en budget. Heb je veel ruimte beschikbaar en wil je vooral een veilige trap? Dan is een luie trap ideaal. Heb je iets minder ruimte beschikbaar, dan is een kwartdraaitrap een betere optie. Je kan deze dan eventueel nog opbouwen met luie treden, om tóch te profiteren van de voordelen van een luie trap.

Advies nodig? Een trappenspecialist geeft je advies op maat van jouw situatie en budget. Zo vind je zeker een geschikte trap voor je huis. Vul het onderstaande offerteformulier in en ontvang vrijblijvend advies van een specialist in je buurt:

 

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde trappenmakers