Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Metalen trappen

Metalen trappen zijn sterk, onderhoudsvriendelijk en kunnen zowel binnen als buiten toegepast worden. Het grote voordeel van een metalen trap is dat het grote overspanningen aankan zonder dat een zware constructie nodig is. Bovendien zijn er diverse uitvoeringen en afwerkingen mogelijk waardoor je verschillende stijlen en looks kan creëren. Alles over de mogelijkheden en prijzen lees je hier.

Ga snel naar:
Soorten metalen trappen
Prijs metalen trap
Standaard trap of metalen trap op maat?
Metalen buitentrap
Inspiratievoorbeelden
Offertes ontvangen

 

Waarom kiezen voor een metalen trap?

Trappen zijn mogelijk in verschillende constructiematerialen: hout, beton en metaal. Elk materiaal heeft specifieke eigenschappen. Een overzicht van de belangrijkste voordelen en nadelen van een trap in metaal:

metalen trap

 

Voordelen metalen trappen

 • Verschillende metaalsoorten en afwerkingen: je kan kiezen uit meerdere metaalsoorten (inox, aluminium, ijzer of staal) en afwerkingen (onbehandeld, gelakt, gegalvaniseerd of in combinatie met een ander materiaal). Lees meer over de metaalsoorten en afwerkingsmogelijkheden.
 • Verschillende uitvoeringsmogelijkheden: mogelijk in verschillende trapvormen (steektrap, draaitrap, wenteltrap, …) en uitvoeringen (zweeftrap, open trap, …). Lees meer over de uitvoeringsmogelijkheden.
 • Past bij verschillende interieurstijlen: trappen in metaal zijn populair om hun industriële look en worden daarom vooral geplaatst in moderne, strakke interieurs. Door de vele afwerkings- en uitvoeringsmogelijkheden zijn echter ook andere looks mogelijk.
 • Sterk materiaal + grote overspanningen mogelijk: metaal is een sterk materiaal. Door de grote draagkracht zijn grote overspanningen mogelijk met een minimum aan steunpunten en zonder dat een te zware of dikke constructie nodig is.
 • Kan als buitentrap en binnentrap: metalen trappen kennen verschillende toepassingen, zowel binnen als buiten. Ze worden geplaatst als huistrap, zoldertrap, keldertrap, brandtrap, buitentrap, …
 • Onderhoudsvriendelijk: een metalen trap vraagt weinig onderhoud en vertoont bij normaal gebruik weinig tot geen gebruikssporen. Een gelakte trap vraagt wel iets meer aandacht. Lees meer over het onderhoud.

 

Nadelen metalen trappen

 • Geluidsoverdracht: in tegenstelling tot hout werkt metaal veel minder. Op voorwaarde dat de trap goed geplaatst is, zijn krakende geluiden dus uitgesloten. Wel hoor je voetstappen meer dan bij een trap in hout of beton. Dat valt op te lossen door bvb. een traploper of traptreden in een ander materiaal.

 

Soorten metalen trappen

Metalen trappen zijn mogelijk in verschillende metaalsoorten: staal, inox, ijzer en aluminium. Je keuze zal vooral afhangen van je persoonlijke voorkeur en budget. Een overzicht van de belangrijkste eigenschappen:

 

metalen trap staal
Stalen trap met RVS trapleuning

1. Stalen trap

Een stalen trap heeft samen met een inox trap de meest strakke look. Staal is doorgaans wel iets goedkoper. Een trap in staal is erg sterk en goed bestand tegen krassen en andere beschadigingen. De grote draagkracht van het materiaal is erg geschikt voor inventieve constructies, bijvoorbeeld bij trappen met grote overspanningen en rondingen. Een nadeel is wel dat staal roest. Kies je voor een stalen buitentrap, dan is eerst een behandeling (bvb. poedercoaten of galvaniseren) nodig om roest te voorkomen.

Lees hier meer over stalen trappen.

 

 

metalen trap inox
Inox trap met glazen treden

2. Inox trap

Een inox trap is een trap in roestvrij staal (RVS) en heeft over het algemeen de strakste look in vergelijking met de andere metaalsoorten. Vaak zijn inox trappen ook iets lichter van kleur, maar alles is natuurlijk afhankelijk van de gekozen afwerking. Het grote voordeel van inox is dat het roestvrij is en dus perfect gebruikt kan worden als materiaal voor een buitentrap. Een trap in inox is wel het duurst in vergelijking met een trap in een andere metaalsoort.

 

 

 

metalen trap aluminium
Aluminium trap met houten treden

3. Aluminium trap

Aluminium trappen zijn goedkoper dan inox en stalen trappen. Ze ogen wel iets ruwer en robuuster. Gelaste naden zijn bijvoorbeeld iets beter zichtbaar. Een trap in aluminium is ook minder sterk en gevoeliger voor krassen. Dat kan opgelost worden door de trap te galvaniseren waardoor hij een beschermlaag krijgt en resistenter wordt. Aluminium is van nature wel bestand tegen roest. Zo kan je behalve voor toepassingen binnen ook zonder problemen kiezen voor een aluminium buitentrap.

 

 

 

metalen trap ijzer
Zwarte ijzeren spiltrap

4. Ijzeren trap

Ijzeren trappen worden meestal uitgevoerd in gegalvaniseerd ijzer. Hierbij wordt het ijzer voorzien van een extra laagje om het te beschermen tegen roest en mooier te laten glanzen. Een ijzeren trap heeft hoe dan ook een iets robuustere look. Hoewel het ook als huistrap geplaatst kan worden, kent het vooral toepassingen in industriële omgevingen en als buitentrap. Ijzeren trappen zijn over het algemeen ook het goedkoopst in vergelijking met andere metalen trappen.

 

 

 

Welk soort trap in metaal kies ik best?

Dat hangt vooral af van de gewenste look en je beschikbare budget. Wil je een trap met een heel strakke en elegante look? Dan is een stalen of inox trap waarschijnlijk de beste keuze. Trappen in deze metaalsoorten zijn doorgaans wel het duurst. Ijzeren en aluminium trappen zijn meestal iets goedkoper, maar ogen ook wel ruwer en robuuster.

TIP: een professionele trappenmaker kan je informeren over de mogelijkheden en helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw project. Let wel op, want het aanbod en dus ook het advies kan verschillen per trappenmaker. Om gericht voorstellen, materialen, afwerkingen, prijzen, … te kunnen vergelijken, doe je er dan ook goed aan offertes aan te vragen bij 2 à 3 verschillende trappenmakers. Start je aanvraag hier.

 

Mogelijke afwerkingen

Metalen trappen kan je op verschillende manieren afwerken. Je kan het metaal onbehandeld laten, lakken, galvaniseren of combineren met een ander materiaal. Een overzicht van de mogelijkheden:

 

1. Onbehandeld

trap metaal bloktrap
Bloktrap in onbehandeld metaal

Velen kiezen ervoor om hun trap in metaal onbehandeld te laten. Zo behoud je de naturelle look van de trap in een standaard metaalkleur.

 

2. Lakken of beschermen (galvaniseren)

traptreden metaal lakken
Gelakte metalen trap

Wil je het graag wat origineler? Dan kan je jouw metalen trap ook laten lakken (poedercoaten) in een RAL-kleur naar keuze. Het lakken van metalen trappen is ook interessant als je kiest voor een goedkopere metaalsoort. Zo ziet het er wat verfijnder en strakker uit. Lakken of coaten zorgt er bovendien voor dat de trap beter beschermd is tegen roest en andere corrosie. Vandaar dat het vaak wordt toegepast bij metalen buitentrappen die onbehandeld niet goed bestand zijn tegen roest (bvb. stalen buitentrap).

Galvaniseren is gelijkaardig aan lakken. Het maakt metalen trappen robuuster en beschermt ze beter tegen roestvorming en andere corrosie. Via galvanisatie kan je de trap wel geen andere kleur geven.

 

3. Bekleden

metalen trap hout voorbeeld
Metalen trap met houten treden en glazen trapleuning

Een metalen trap bekleden en combineren met een ander materiaal is erg populair. Creëer bijvoorbeeld een warme look via een metalen trap met houten treden. Of combineer het metaal met glazen treden, treden in natuursteen of composiet, … Metaalsoorten combineren is ook mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een stalen trap met een inox of RVS trapleuning (bijvoorbeeld met houten handgreep), … Er zijn heel wat mogelijkheden.

 

 

Prijs metalen trap

De prijs van een metalen trap varieert tussen de € 3.000 en 7.500 of meer (incl. btw en plaatsing). De effectieve kostprijs is afhankelijk van verschillende factoren: metaalsoort, trapvorm, trapopbouw, afmetingen, extra’s (trapleuning, trapverlichting, …), enz. Enkele specifiekere prijzen:

De goedkoopste metalen trappen zijn deze met geplooide treden. Om deze te construeren is één grote metaalplaat nodig die geplooid wordt en vervolgens gelast wordt aan één of twee trapbomen die het gewicht dragen. Je mag rekenen op een gemiddelde prijs vanaf € 3.000 per verdiep (incl. btw en plaatsing). Een trap in metaal waarbij elke aan- en optrede apart aan elkaar gelast wordt, is duurder. Hiervoor mag je rekenen op een gemiddelde prijs vanaf € 5.000 per verdiep (incl. btw en plaatsing). Voor een metalen design trap loopt de prijs al snel op tot € 7.500 of meer per verdiep (incl. btw en plaatsing).

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Bovendien kunnen de mogelijkheden en prijzen verschillen per trappenmaker. We raden daarom aan offertes aan te vragen bij 2 à 3 verschillende trappenmakers. Zo kan je gericht voorstellen en prijzen vergelijken. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes op maat.

 

Kies ook zelf de trapvorm, uitvoering en extra’s

Of je nu gaat voor een metalen buitentrap of binnentrap en of je de trap nu toepast als huistrap, zoldertrap, keldertrap, … Welke metaalsoort en afwerking je wil, is lang niet de enige keuze die je moet maken. Je moet ook beslissen over de trapvorm, trapuitvoering en extra’s. De mogelijkheden die je daarbij hebt, zijn dezelfde als bij betonnen trappen of houten trappen.

 

1. Trapvorm

Hou je het graag eenvoudig en goedkoop? Dan kies je best een rechte trap of steektrap. Een bordestrap is een variant van de steektrap. Het bestaat uit 2 of meerder korte steektrappen die met elkaar verbonden zijn via een bordes. Er zijn ook andere mogelijkheden zoals een draaitrap of spiltrap, waarbij de traptreden draaien rond een centrale as (= spil). Of een wenteltrap die draait rond een open ruimte.

TIP: hou bij je keuze rekening met de beschikbare ruimte. Een steektrap of wenteltrap is bijvoorbeeld geen probleem in grote ruimtes. Is de beschikbare plaats beperkt, dan kies je beter voor een draai- of spiltrap.

 

2. Trapuitvoering (constructie)

Kies je voor een gesloten trap met stootborden of een open trap zonder stootborden. Bij die laatste kan je door de trap kijken, wat het ruimtegevoel in huis vergroot.

Verder kan je kiezen tussen een trapboomtrap of zwevende trap. Bij een trapboomtrap worden de traptreden horizontaal gedragen door 1 of 2 verticale trapbomen. De voet van de trapboom rust op de vloer, de kop rust tegen de zijkant van het trapgat. Bij een zwevende trap is er geen trapboom aanwezig. De traptreden worden gedragen door verankeringen in de muur.

 

3. Extra’s

Wil een metalen trap met of zonder trapleuning? Wil je trapverlichting? Moet de trap voorzien worden van anti-slip? … Het zijn maar enkele voorbeelden van wat mogelijk is.

 

Vergelijk het aanbod van verschillende trappenmakers

De mogelijkheden op vlak van metaalsoorten, afwerkingen, trapvormen, uitvoeringen, extra’s, … kunnen verschillen per trappenmaker. We raden daarom aan om offertes aan te vragen bij 2 à 3 verschillende trappenbouwers. Zo krijg je een duidelijk beeld van de mogelijkheden en kan je ook gericht prijzen vergelijken. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat van specialisten actief in jouw buurt via de offertepagina.

 

Standaard trap of metalen trap op maat?

Wil je een nieuwe metalen trap plaatsen? Dan kan je kiezen voor een standaard trap met standaard afmetingen en een standaard design enerzijds, of een metalen trap op maat anderzijds. Bij een metalen trap op maat meet een trappenmaker de locatie nauwkeurig op, waarna hij de trap uittekent, uitrekent en maakt. De voordelen van een trap op maat:

 • De beschikbare ruimte wordt optimaal benut: heb je voldoende plaats voor een wenteltrap of steektrap? Of is de plaats beperkt en kies je beter voor een spiltrap? … Op basis van de beschikbare ruimte bepaalt de trappenmaker welk type trap (afmetingen, trapvorm, …) het meest geschikt is.
 • De trap is ergonomisch correct gemaakt: Heb je graag brede traptreden? Wil je liever geen te steile trap? Een trappenmaker zoekt uit hoe hij de afmetingen van de traptreden, de hoogte tussen de treden, de hellingshoek van de trap (steil of niet), … perfect kan afstellen op jouw situatie en wensen. Zo ben je niet alleen verzekerd van een comfortabele, maar ook veilige trap.
 • Je kiest zelf hoe de trap eruit ziet: rekening houdend met het aanbod en de mogelijkheden heb je volledige keuzevrijheid op vlak van metaalsoort, kleur, afwerking, trapvorm, stijl, …

Een metalen trap op maat is natuurlijk wat duurder (zie prijzen hierboven) dan een standaard trap, maar voldoet wel aan al jouw wensen en de mogelijkheden van de locatie. Benieuwd naar de mogelijkheden en prijs voor een trap op maat voor jouw project? Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen van gespecialiseerde trappenmakers via de offertepagina.

 

Onderhoud

Metalen trappen zijn erg onderhoudsvriendelijk en slijtvast. Regelmatig afstoffen en af en toe met een licht vochtige doek schoonmaken volstaat. Kies je voor een trap in zijn originele metaallook, dan is het mogelijk dat de veel belopen vlakken na verloop van tijd opblinken (= gebruikssporen). Dat wordt meestal niet als storend ervaren en geeft de trap net dat tikkeltje meer charme. Bij normaal gebruik zullen er echter weinig tot geen gebruikssporen nablijven.

Bij een gelakte metalen trap kunnen er sneller krassen en gebruikssporen ontstaan. Om die reden wordt aangeraden om de laklaag na 5 à 10 jaar (afhankelijk van hoeveel de trap belopen wordt) te vernieuwen. Zo blijft de trap in goede staat, blijft hij er mooi uitzien en werk je gebruikssporen weg.

 

Metalen buitentrap

buitentrap metaal ijzer

Metalen buitentrappen zijn net zoals metalen binnentrappen mogelijk in verschillende metaalsoorten. Belangrijk is wel dat een buitentrap voldoende sterk is en bestand is tegen wisselende weersomstandigheden en roestvorming en andere corrosie als gevolg daarvan. Een stalen buitentrap zal eerst een behandeling (bvb. poedercoating of galvanisatie) moeten krijgen om bestand te zijn tegen corrosie. Aluminium, inox en gegalvaniseerd ijzer zijn van zichzelf al beter bestand tegen corrosie. Toch worden ze voor toepassingen buiten vaak nog extra behandeld om ze zo nóg beter te beschermen.

TIP: een trappenmaker kan je uitgebreid informeren over de mogelijkheden en helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw project. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat via de offertepagina.

 

Inspiratie: voorbeelden metalen trappen

Interesse in een trap in metaal en op zoek naar inspiratie. Wij zetten alvast enkele voorbeelden op een rij.

INSPIRATIE: houten trap met aluminium trapboom

metalen trap houten treden

Bovenstaande trap toont hoe je de strakke, moderne uitstraling van metaal kan combineren met de warme look van hout. Er werd gekozen voor een centrale aluminium trapboom met houten traptreden.

 

INSPIRATIE: stalen bloktrap

metalen trappen voorbeeld

Op bovenstaande foto zie je een bloktrap in zwart gelakt staal. Bij een bloktrap vormen de traptreden en stootborden een hoek van 90°. Dat zorgt voor een heel strakke en minimalistische look die perfect past in moderne interieurs.

 

INSPIRATIE: inox spiltrap

metalen draaitrap

Een spiltrap of draaitrap draait rond 1 centrale as. Het grote voordeel daarvan is dat de trap weinig plaats in beslag neemt. Een ideale keuze dus als je weinig ruimte ter beschikking hebt. Op bovenstaande foto werd gekozen voor een inox draaitrap met houten treden.

 

INSPIRATIE: Ijzeren buitentrap

metalen buitentrap plaatsen

Metalen buitentrappen worden vooral toegepast als noodtrap (bvb. brandtrap bij een appartementsgebouw) of in industriële toepassingen (bvb. buitentrap van een loods of fabriek). Deze trappen hoeven niet heel esthetisch te zijn, maar moeten vooral makkelijk en veilig zijn. Bovenstaande foto bewijst dat metalen trappen ook tot hun recht komen als buitentrap bij een woning. Als buitentrap voor deze studio werd gekozen voor een ijzeren spiltrap.

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een vakspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van professionele trappenmakers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele trappenmakers