Trapvorm: 5 mogelijke keuzes!
Wil je een nieuwe trap plaatsen? Denk dan eerst goed na over de trapvorm. Heb je die bepaald, dan kan je knopen doorhakken op gebied van de materialen, afwerking, … Maar welke trapvormen zijn er allemaal? En welke vorm is het meest geschikt voor de beschikbare ruimte en indeling van jouw huis? In dit artikel vind je een handig overzicht met 5 mogelijke opties!
Ga snel naar:
TRAPVORM 1: steektrap
TRAPVORM 2: kwartdraai trap
TRAPVORM 3: spiltrap
TRAPVORM 4: bordestrap
TRAPVORM 5: wenteltrap
Laat je adviseren door een trappenbouwer!
Welke trapvorm kies ik voor mijn woning?
De beste trapvorm voor jouw woning? Dat hangt in grote mate af van de beschikbare ruimte. Zo kan je in een grote hal een wenteltrap of een bordestrap kwijt, maar is in een kleinere ruimte een houten kwartdraai trap beter.
Naast die beschikbare ruimte, de indeling van de woning, de afmetingen van het trapgat, … moet je natuurlijk ook rekening houden met je interieur en je persoonlijke wensen. Hou je bijvoorbeeld van een strakke, moderne trap of wil je liever een landelijke uitstraling?
TIP: bespreek je project met een professionele trappenbouwer. Die analyseert jouw ruimte, kijkt naar de plattegrond en stelt dan de mogelijke trapvormen voor. Wil je meerdere ontwerpen laten maken? Kom nu gratis in contact met verschillende trapspecialisten in je buurt!
TRAPVORM 1: steektrap
Een steektrap staat ook wel bekend als een ‘molenaarstrap’. Het is duidelijk het meest eenvoudige type: een standaard rechte trap zonder draaiing. Die kan je tegen een wand laten plaatsen, of eventueel tussen 2 muren in. En er is nog meer goed nieuws. Door het eenvoudige ontwerp en de makkelijke plaatsing zijn steektrappen relatief budgetvriendelijk. Elke trede heeft namelijk dezelfde vorm.
Zijn er ook nadelen verbonden aan een steektrap? Deze trapvorm neemt behoorlijk wat ruimte in. Je ziet ze dan ook vaak in grotere woonruimtes waar veel mensen samenkomen. Om de omvang te beperken, kan je kiezen voor een steilere helling.
Richtprijs steektrap: vanaf 2.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!
TRAPVORM 2: kwartdraai trap
Dit type trap lijkt op een steektrap, maar dan met een kwartdraai naar links of rechts. Die draai van 90 graden bevindt zich dan boven- of onderaan de trap. Zelfs zo’n kwartslag op beide plekken is een optie. Een kwartdraai trap is verder erg stijlvol en geeft ook dynamiek aan je interieur. Bovendien kan je kiezen voor verschillende materialen, open of gesloten treden, …
Maar de voornaamste reden om te kiezen voor een trap met een kwartdraai? Dat is de ruimte die je bespaart. Heb je bv. een kleine hal in je woning? Dan kan je met deze trapvorm toch nog 2 verdiepingen met elkaar verbinden. Zo’n kwartdraai past namelijk makkelijk in een hoek. Onder het rechte gedeelte kan je ook nog eens kasten, een extra toilet, … verwerken.
Richtprijs kwartdraai trap: vanaf 2.500 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!
TRAPVORM 3: spiltrap
Naast een kwartdraai trap is er nóg een soort trap waar je veel ruimte mee bespaart: de spiltrap. De naam zegt het al: bij dit type draaien de traptreden om een centrale spil. Het gaat dan om stijlvolle zwevende treden met een leuning langs de buitenkant. Zo’n spiltrap daarom een echte blikvanger in je huis. Het nadeel? Het is niet zo handig om met grote spullen zo’n draaitrap op en af te lopen.
Wanneer kies je nu het beste voor zo’n spiltrap? Zo’n trap is vooral handig als verbinding met een mezzanine (zie foto). Ook als trap van je bovenverdieping naar je zolder is het een erg geschikte oplossing. Aangezien zo’n trap in een cirkel omhoog gaat, is het eigenlijk een interessante optie voor elke kamer met weinig ruimte.
Richtprijs spiltrap: vanaf 2.500 à 3.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!
TRAPVORM 4: bordestrap
Deze trap bestaat uit 2 of meer rechte steektrappen, maar met daartussen aansluitende platformen. Deze bordessen kunnen zich onderaan of bovenaan bevinden (afstapbordes), maar ook in het midden van de trap (tussenbordes). Met zo’n laatste type platform kan je de looprichting van de trap veranderen met een draai van 90 of zelfs 180 graden (zie foto). Zo’n rustpunt op je trap biedt veel gebruikscomfort, zeker als je al wat ouder bent.
Een bordestrap is luxueus en stijlvol, maar je kan dit type trap niet overal plaatsen. Door de grote hoeveelheid ruimte die zo’n trap in beslag neemt, is het vooral een geschikte optie bij hogere trap- of inkomhallen. Moet je in je woonkamer een draai van 90 of 180 graden maken om de bovenverdieping te bereiken en is er genoeg ruimte? Dan kan je deze optie zeker bespreken met je specialist!
Richtprijs bordestrap: vanaf 5.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!
TRAPVORM 5: wenteltrap
Het meest luxueuze en elegante type trapvorm? Dat is ongetwijfeld een wenteltrap. In tegenstelling tot een spiltrap draait deze trap niet om een centrale as, maar langs een vrije ruimte. Dat betekent dat je met een wenteltrap tal van mogelijkheden hebt op gebied van vorm, de aantal treden, … Het gaat altijd om maatwerk en een trapspecialist maakt van zo’n trap een echte parel aan de kroon van je woning, volledig afgestemd op de architecturale stijl en je persoonlijke wensen.
Aan die grote ontwerpvrijheid hangt natuurlijk wel een stevig prijskaartje. Een wenteltrap is meestal de duurste trapvorm die je kan kiezen. Al hangt ook veel af van de uiteindelijke afmetingen van de trap, de materiaalkeuze, de afwerking, …
Richtprijs wenteltrap: vanaf 5.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!
BELANGRIJK: vergelijk altijd meerdere trapspecialisten!
Wil je zeker zijn van de meest geschikte vorm voor jouw nieuwe trap? Neem dan zeker contact op met meerdere trappenbouwers en vergelijk hun adviezen. Naast de vorm zullen die specialisten je ook adviseren over het trapmodel (bv. Z-trap of bloktrap), het meest geschikte materiaal, de trapleuning, eventuele extra’s als verlichting, … Door goed te vergelijken, maak je zeker een doordachte keuze!
Gratis en vrijblijvend meerdere offertes aanvragen? Simpel, vul gewoon het onderstaande offerteformulier in. Daarna nemen meerdere specialisten contact met je op om je project te bespreken!